Η Θήβα αποκαλύπτει τους θησαυρούς της

11-08-2011








Πλούσια σε µύθο, ιστορία και µοναδικά αρχαιολογικά ευρήµατα, η γη της Bοιωτίας αποκαλύπτεται µέσα από έναν τόµο-κόσµηµα
Γενέτειρα του ∆ιονύσου και του Ηρακλή, του Οιδίποδα και της Αντιγόνης, του Πινδάρουκαι του Ησιόδου, του Επαµεινώνδα και του Πελοπίδα, ήταν η µόνη τριθάλαττος στην κεντρική Ελλάδα, όπως έγραφε οΣτράβων. Χαρισµατική, λόγω της θέσης και της ευφορίας της. Στη γη της γεννήθηκε η αρχαιότερη ίσως συνοµοσπονδία της αρχαιότητας και είναι εκείνη που ίδρυσετην πρωτεύουσα τηςΜεσσηνίας –την πόλη τηςΜεσσήνης. Οταν η Τίρυνθα περί το 2700 π.Χ. ήταν µόλις 60 στρέµµατα, εκείνη έφτανε τα 200.

Πρωταγωνίστριασε έναν από τουςσπουδαιότερους µυθικούς κύκλους,η Θήβα αποκαλύπτεται.Και µπορεί τα τελευταία χρόνια το µουσείο της να παραµένει κλειστό – ανοίγει το 2013ανακαινισµένο –, όµως οι θησαυροί της δεν παραµένουν πλέον αθέατοι στο ευρύ κοινό,καθώς κατάφεραν να χωρέσουν στη φετινή πολυτελή έκδοση του Ιδρύµατος ΙωάννηΣ. Λάτση και της Eurobank EFG (εντάσσεται στον Κύκλο των Μουσείων) που είναι αφιερωµένη στο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών» και την οποία επιµελήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι Εκδόσεις Ολκός.


«Η Θήβα είναι µια περιοχή που πλούτισε όσο λίγεςτην ελληνική τέχνη, ιστορία καιµυθολογία µε θεούς, ήρωες και καθηµερινούς ανθρώπους που συνθέτουν το παζλ της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Αυτή η έκδοση έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου του µουσείου µετη φιλοδοξία ναλειτουργήσει συµπληρωµατικά στο έργοτης επανέκθεσης, πουθα εκσυγχρονίσει το µουσείο και θα το κάνει πιο προσιτό στο κοινό του», επεσήµανεκατά τη χθεσινή παρουσίαση τουέργου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Τηλέµαχος Χυτήρης.


Ανατολίτικοι σφραγιδοκύλινδροι – η µόνη µεγάλη οµάδα µνηµείων του είδους πουέχουν βρεθείδυτικά του Αιγαίου καιταξίδεψαν από τη Μεσοποταµίακαι τοΑφγανιστάν.

Κοσµήµατα από λαζουρίτη.Η µεγαλύτερη γνωστή συλλογή ενεπίγραφων αµφορέων και σφραγισµάτων σε ΓραµµικήΒ’ και η τρίτη σε µέγεθος σειρά πινακίδων µετά τηνΠύλο και την Κνωσό. Μοναδικέςστην ηπειρωτική Ελλάδαπήλινες ζωγραφιστές λάρνακες από την Τανάγρα.

Επιτύµβιεςστήλες από σκούρο βοιωτικόλίθο µε εγχάρακτους πολεµιστές εν ώρα µάχης. Κούροι από τοιερό του Απόλλωνος στοΠτώο. Αρχαϊκές φρουτιέρες κοσµηµέ- νες µε πουλιά. Εκπληκτικές Ταναγραίεςπου σώθηκαν στα έγκατα της γης από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων είναι µερικά µόνοαπό τα εντυπωσιακά ευρήµατα που διηγούνται την ιστορία της Θήβας. Της πόλης που ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Κάδµο, όταν έφτασε στην Ελλάδα αναζητώντας την κλεµµένη από τον ∆ία αδελφή του Ευρώπη, και της οποίας τα απόρθητα τείχηέχτισαν οι Βοιωτοί ∆ιόσκουροι, Ζήθος και Αµφίων. Ολα τούτατα µυστικάτης βοιωτικής γηςµε τους πλούσιους µύθους και την ακόµη πλουσιότερη ιστορία αποκαλύπτει µέσα από το γλαφυρό κείµενό του ο προϊστάµενος τηςΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών καιΚλασικών Αρχαιοτήτων Βασίλης Αραβαντινός, ενώ τις φωτογραφίες των εκθεµάτων του µουσείου, που µοιάζουν σχεδόν τρισδιάστατες, υπογράφει οΣωκράτης Μαυροµµάτης.
< INFO
Η έκδοση δεν πωλείται. Το περιεχόµενό της διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα http:// www.latsisfoundation.org >



Σχόλια