Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Τανάγρας

28-12-11












Ξεκίνησε και στο Δήμο Τανάγρας στο παλιό Δημαρχείο


Κάθε Παρασκευή πρωΐ θα μοιράζονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε δικαιούχους

Οι ζοφεροί καιροί με την οικονομική κρίση, έχει κάνει καταθλιπτικούς το μεγαλύτερο μέρος των σχεδόν κατά κανόνα αισιόδοξων Ελλήνων. Δεν βλέπεις πια χαμογελαστούς ανθρώπους, όλοι με σκυμένο και γεμάτο προβλήματα το κεφάλι, σκέφτονται πως θα τα βγάλουν πέρα. “Τα φετινά Χριστούγεννα υπάρχει θλίψη, αβεβαιότητα και προβληματισμός σε πολλές ελληνικές οικογένειες και αρκετούς συνανθρώπους μας” είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στα εγκαίνια του πρώτου Κοινωνικού Παντοπωλείου της Αρχιεπισκοπής δίδοντας έτσι το στίγμα των καιρών.

Υπάρχουν οικογένειες που ακόμα και να φάνε δεν έχουν. Διαβάζουμε για παιδιά που λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία. Η οικονομική κρίση και οι λανθασμένοι χειρισμοί των κρατούντων την εξουσία και τις τύχες μας, μας έφεραν σ΄αυτήν την τραγική οικονομική κατάσταση με τα έσοδα να έχουν μειωθεί από 20 έως και 50%, ενώ οι υποχρεώσεις να έχουν αυξηθεί αντίστοιχα.

Η πολιτεία ανήμπορη να χειριστεί δίκαια το φορολογικό και τα έσοδα του κράτους, απαιτεί από τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς, μικροεπιχειρηματίες και συνταξιούχους να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”.

Πολλοί Δήμοι όπως και ο Δήμος Τανάγρας έχουν στρέψει την προσοχή τους στους δημότες τους, με τις κοινωνικές υπηρεσίες που διαθέτουν, να καταγράφουν τις οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη, δημιουργώντας “Κοινωνικά Παντοπωλεία”.

Ο Δήμος Τανάγρας από τις παραμονές των Χριστουγέννων συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία μοίρασε στα χειμαζόμενα νοικοκυριά, από τις ευγενικές προσφορές των εταιρειών της περιοχής του Δήμου Τανάγρας που με μεγάλη προθυμία κάλυψαν - και θα καλύπτουν πιστεύω – τις ανάγκες αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Τη βοήθεια όλων για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου, ενώ δήλωσε στον “Α.Π.” “...Αυτές τις γιορτινές ημέρες σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη και σε πρώτη φάση, συγκεντρώσαμε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που ευγενικά μας χορήγησαν εταιρείες της περιοχή του Δήμου, τα οποία μοιράσαμε σε οικογένειες και άτομα που γνωρίζουμε ότι πραγματικά έχουν ανάγκη, από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και από την Εκκλησία”. Στην παρούσα φάση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί σαν αποθήκη τροφίμων και στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο, διότι “...υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατεία για την αδειοδότηση να λειτουργήσει έτσι...” μας πληροφόρησε ο κ. Γεωργίου.

Μία αίθουσα στο παλιό Δημαρχείο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και φιλοξενεί τα τρόφιμα και τα είδη καθαρισμού και πρώτης ανάγκης ενός νοικοκυριού.

Όποια οικογένεια ή άτομο νομίζει ότι δεν μπορεί να τα “βγάλει πέρα”, θα πάει στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και θα το δηλώσει. Οι υπεύθυνοι θα κρίνουν αν θα πρέπει να παίρνουν κάθε Παρασκευή πρωΐ το δέμα τους με μία κάρτα που θα τους δοθεί. “...Θα υπάρχει εχεμύθεια και διακριτικότητα” μας διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργίου. Πρέπει να τονιστεί η εθελοντική εργασία των υπαλλήλων του Δήμου, αλλά και Δημοτικών Συμβούλων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Δεν φτάνει όμως αυτό. Θα πρέπει να συνεργαστούν με το Δήμο οι Σύλλογοι και φορείς, οι οποίοι θα οργανώσουν τα μέλη τους, ώστε να συγκεντρώσει ότι μπορεί ο καθένας και να το προσφέρει σ΄αυτούς που το έχουν ανάγκη. Πηγαίνοντας πάρα πέρα, ακόμα και ρούχα μερικώς μεταχειρισμένα που πιάνουν χώρο στην ντουλάπα, μπορούν να γίνουν χρήσιμα σε κάποιους άλλους.

Όπως σημείωσε και ο κ. Ιερώνυμος στα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Μοσχάτο, “"Οι κρίσιμες μέρες που διανύουμε, στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης οι συμπολίτες μας και όλοι οι Έλληνες πρέπει να σταθούμε με διάθεση αλληλεγγύης και αλληλοπροσφοράς με κοινό στόχο την βοήθεια στον συνάνθρωπο που πεινά που υποφέρει που η ελπίδα του στρέφεται σε όποιον μπορεί να τον βοηθήσει''.

Ας βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας. Σημεία των καιρών...

Πηγή:thivagr.blogspot.com

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΣΠΗ είπε…
ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ???