Αίτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ν. Βοιωτίας

27-01-12












Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε υπέβαλλε αίτηση χρηματοδότησης, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), ύψους 24.938.794,30 ευρώ, για τη κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).




H υλοποίηση αυτής της δράσης αφορά στην δημιουργία και τη λειτουργία ΜΕΑ στην περιοχή του ΧΥΤΑ Θήβας, συνολικής δυναμικότητας 80.000 τν/έτος, η οποία θα δέχεται προς επεξεργασία τα αστικά απορρίμματα και τη λυματολάσπη των Δήμων – Μελών, το οργανικό υπόλειμμα της αγροτικής δραστηριότητας και των συσκευαστηρίων της περιοχής μας καθώς και τα βιομηχανικά μη επικίνδυνα απόβλητα.



Στη παραπάνω μονάδα θα γίνεται προεπεξεργασία των απορριμμάτων όπου θα διαχωρίζονται ( με σύγχρονους οπτικούς διαχωριστήρες ) τα απορρίμματα σε α) ανακυκλώσιμα υλικά, β) τα βιοαποδομήσιμα, και γ) θα προκύπτει ένα μικρό υπόλειμμα (10-15%) που θα οδηγείται προς ταφή στο ΧΥΤΑ.


Μετά τη διαλογή, τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα προκύπτουν από την προεπεξεργασία, θα προωθούνται προς πώληση ενώ το βιοαποδομήσιμο υλικό θα οδηγείται για επεξεργασία, με τη μέθοδο της αερόβιας - αναερόβιας ζύμωσης, από την οποία θα προκύπτει compost (εδαφοβελτιωτικό), ενώ το βιοαέριο που θα παράγεται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης θα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης. Τέλος, τονίζεται ότι στη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης θα είναι δυνατή και η αξιοποίηση του βιοαερίου που παράγεται στον παρακείμενο ΧΥΤΑ.


Η βιωσιμότητα της ΜΕΑ εξασφαλίζεται πλήρως αφού θα προκύπτει έσοδο από το τέλος απόρριψης των απορριμμάτων, την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και του ρεύματος στη ΔΕΗ, το οποίο επιδοτείται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.



Η έναρξη των διαδικασιών κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Βοιωτίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ για την Περιφερειακή Ένωση Βοιωτίας .



Είναι σε πλήρη συμφωνία με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΣΔΑ), σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται μία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για το Νομό Βοιωτίας και είναι άμεσα συνυφασμένη με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (εθνικής και ευρωπαϊκής) αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιοχή.



Τονίζεται πως ο προβλεπόμενος στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Χώρος Υγειονομικής Ταφής στη Θήβα είναι σήμερα σε λειτουργία, ωστόσο δεν λαμβάνει χώρα κάποια ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την τελική τους διάθεση, εκτός αυτής της ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) και οικιακής κομποστοποίησης (πράσινοι κάδοι), που μειώνουν τον συνολικό όγκο απορριμμάτων κατά 10% περίπου.



Πέραν όμως των ενεργειών της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε για την επεξεργασία των απορριμμάτων, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από τους Δήμους - Μέλη της επιχείρησης για δράσεις μείωσης του όγκου των απορριμμάτων στην πηγή.



Η κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα συμβάλλει:



•Στη προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος



•Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας



•Στην ανάκτηση πολύτιμων ανακυκλώσιμων υλικών μέσω της προεπεξεργασίας και του διαχωρισμού που θα γίνεται στη μονάδα.



•Στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και compost



•Στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή, το οποίο θα συμβάλλει στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής του κυττάρου στο ΧΥΤΑ.



Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβαδίζει με την προώθηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ στην Βουλή, το οποίο ενσωματώνει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες 88 & 98/2008 και αναφέρεται ρητά στις υποχρεώσεις των Κρατών-Μελών για μείωση του όγκου των απορριμμάτων.


Από την


Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε


Πηγή:anparatiritis.gr

Σχόλια