Η χωριάτικη σαλάτα, ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα!

29-05-12














Μόνο σαλάτα θα φας; Και θα χορτάσεις; Η σαλάτα είναι ορεκτικό...Μπορεί πριν κάποια χρόνια η σαλάτα να αποτελούσε συνοδευτικό πιάτο, σήμερα όμως, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα! Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα απο τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα πιάτα μας. Βρίσκει χώρο καθημερινά στα τραπέζια των ελλήνων και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο που οι τουρίστες απο ξένες χώρες όταν επισκέπτονται την Ελλάδα επιλέγουν μια χωριάτικη σαλάτα ως κυρίως γεύμα.



Ας δούμε τώρα αναλυτικά πόσο θρεπτική και επαρκής για την κάλυψη των αναγκών μας είναι αυτή η ‘διάσημη’ χωριάτικη σαλάτα.

Η ΝΤΟΜΑΤΑ είναι το βασικότερο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Παρέχει επίσης στον οργανισμό ικανοποιητικές ποσότητες και άλλων βιταμινών, όπως βιταμίνη Α. Γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση είναι και το λυκοπένιο που περιέχει η ντομάτα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους άνδρες, αφού η πρόσληψή του έχει σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Δεύτερο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι το ΑΓΓΟΥΡΙ. Η περιεκτικότητα του σε νερό είναι αυξημένη 97% και γι’ αυτό κατατάσσετε στα λαχανικά με τις λιγότερες θερμίδες. Η διατροφική αξία του αγγουριού είναι φτωχή. Από βιταμίνες και μέταλλα, περιέχει ελάχιστα, κυρίως κάποια ποσότητα βιταμίνης Κ και ελάχιστο κάλιο. Η αυξημένη περιεκτικότητα του σε νερό, βοηθά στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών του σώματος.

Οι ΠΙΠΕΡΙΕΣ, εκτός από την πλούσια γεύση τους, είναι και πλούσιες σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν, καροτενοειδοί, βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, και βιταμίνη Α. Όλα αυτά τα θρεπτικά περιέχονται σε ένα λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες. Γνωρίζατε οτι μια ωμή πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι;


Το ξερό ΚΡΕΜΜΥΔΙ δεν θα μπορούσε να λείπει απο την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα. Το κρεμμύδι έχει αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση. Έρευνες αναφέρουν οτι η κατανάλωση του συντελεί πιθανώς στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού απο τον καρκίνο.

Τροφή – φάρμακο αποτελεί το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ! Είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E και Κ, ενώ περιέχει ακόμη Β και C. Το υψηλότερο ποσοστό απο τις βιταμίνες αυτές το κατέχει η Α και Ε. Η βιταμίνη Ε έχει πιθανή αντικαρκινική δράση, καθώς θεωρείται και ως απαραίτητος παράγοντας για τη διατήρηση της κανονικής αναπαραγωγικής ικανότητας του οργανισμού. Επίσης συμβάλλει στη μείωση της ‘‘κακής’’ χοληστερόλης. Μπορεί τα οφέλη του ελαιολάδου να είναι πολλά, χρειάζεται προσοχή όμως στην ποσότητα που το καταναλώνουμε αφού πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε θερμίδες.

Οι ΕΛΙΕΣ είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος και μαγνήσιο. Οι ελιές συντηρούνται σε άλμη με αποτέλεσμα να περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου - αλάτι.

Η ΦΕΤΑ ανήκει στην ομάδα κρέατος. Περιέχει πρωτεΐνες μεγάλης θρεπτικής αξίας και ασβέστιο. Είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες, κυρίως της ομάδας Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και Β12. Εκτός από το ασβέστιο, άλλα ιχνοστοιχεία που περιέχει είναι φώσφορος, φθόριο και ψευδάργυρος. Η φέτα, όπως και τα περισσότερα τυριά έχουν αρκετό λίπος. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να ανεβάσουμε πολύ τις θερμίδες τις σαλάτας μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποσότητα του τυριού που θα καταναλώσουμε. Επίσης η φέτα είναι ένα αρκετά αλμυρό τυρί και για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να προσθέσουμε επιπλέον αλάτι στη σαλάτα.

Την τελευταία πινελιά γεύσης και αρώματος στη χωριάτικη σαλάτα θα δώσει η πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχειά ΡΙΓΑΝΗ .

Ένα είδος απο την ομάδα αμύλου (ΨΩΜΙ, παξιμάδι, φρυγανιά, κρουτόν) είναι αυτό που λείπει ώστε η σαλάτα μας να μετατραπεί σε ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα που θα μας εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να μας προκαλεί αίσθημα βάρους ή δυσφορία.

Πηγή:
iraklioradio.blogspot.com

Σχόλια