Τα τέσσερα σενάρια για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου

01-06-12















έκθεσή της η Morgan Stanley αναλύει τα πιθανά σενάρια για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και θεωρεί ότι κόμμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley για τις εκλογές του 2012, η νέα Βουλή θα είναι και πάλι επτακομματική, ενώ κανένα κόμμα δε θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Με δεδομένη την αμφίρροπη εκλογική μάχη η Morgan Stanley θεωρεί ότι ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με την Morgan Stanley είναι τέσσερα.
Στο πρώτο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει με άλλα αριστερά κόμματα κυβέρνησης συνεργασίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η πιο αρνητική αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων αφετέρου γιατί μια αριστερή κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.

Στο δεύτερο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση και μειώνει τις πολιτικές του απαιτήσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική ωστόσο σύμφωνα με την Morgan Stanley δεν το θεωρεί πιθανό η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου δεν θα αλλάξει.

Στο τρίτο σενάριο σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα είναι άκρως επιφυλακτικές για το αν και κατά πόσο θα είχε διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση.

Ωστόσο η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.

Στο τέταρτο και τελευταίο σενάριο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το σενάριο αυτό έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Αν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση θα είναι θετική εξέλιξη γιατί θα εξασφαλίσει χρόνο ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια