Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να πουν ότι το e-κάπνισμα δεν είναι αθώο

19-06-12

















Περίπου 6 χρόνια μετά την απρόσκοπτη κυκλοφορία του και αφού το έχουν προμηθευτεί χιλιάδες καπνιστές και άνοιξαν σε κάθε γειτονιά μαγαζιά προμήθειας ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι ειδικοί αποφάσισαν να πάρουν θέση για το φαινόμενο του ηλεκτρονικού "καπνίζειν".
"Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα μόνο χρόνια, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών. Είναι γι’ αυτό ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών" εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος ο ΕΟΦ εισηγείται στην ηγεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα ακόλουθα :

• Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του.

• Το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να συμπεριληφθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί καπνίσματος, δηλαδή στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής - Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής) (Προϊόντα Καπνού).
• Το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να υπαχθεί στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

• Να συσταθεί Επιτροπή με εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς: Ε.Ο.Φ., Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενικό Χημείο του Κράτους και Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εξετασθεί το νομικό καθεστώς για την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, να καθορισθούν οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία τους, καθώς και των αναγκαίων υποδομών για τον εργαστηριακό έλεγχο τους (είτε στο Γενικό Χημείο του Κράτους είτε στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία (2001/37/ΕΚ) για τα Προϊόντα Καπνού τελεί υπό αναθεώρηση με αναμενόμενες εξελίξεις ενδεχομένως μέσα στο β’ εξάμηνο του 2012, δηλαδή επί Κυπριακής Προεδρίας και ως εκ τούτου, συνιστάται η συνεργασία της Ελλάδας με τις Κυπριακές Αρχές, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των κοινοτικών εξελίξεων από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο κ. Τούντας, επίσης, τόνισε ότι η χρήση βοηθημάτων ή υποκατάστατων όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος, διότι όπως αναφέρει αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του «Ζήσε χωρίς τσιγάρο», οι περισσότεροι καπνιστές που δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα έχουν πρωτίστως την ανάγκη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα οργανωμένα Κέντρα Διακοπής του καπνίσματος.

Βάσω Καλυβιώτη

Πηγή:http://www.ygeianews.gr

Σχόλια