Συναγερμός: Το νέο AIDS της Αμερικής

01-06-12
















Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες για την έξαρση θανατηφόρου παρασιτικής ασθένειας, που μπορεί να μεταδοθεί από ένα απλό τσίμπημα μολυσμένου εντόμου!
H επιστημονική εφημερίδα PLOS, αναφέρεται εκτενώς στη νόσο που προκαλεί ο ιός Chagas στο editorial του τρέχοντος τεύχους της, που φέρει τον τίτλο “Το νέο AIDS της Αμερικής”.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Chagas – όπως και ο HIV – έχει μακρά περίοδο επώασης και είναι σχεδόν αδύνατον να θεραπευτεί. Τα δε σύμπτωμα είναι τρομακτικά και μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο κι επώδυνο θάνατο. Διόγκωση των εντέρων και της καρδιάς, που μπορεί ακόμα και να εκραγούν!

Ο Chagas έχει μέχρι στιγμής μολύνει 8.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως στη Βολιβία, το Μεξικό, την Κολομβία και την Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, περισσότεροι από 300.000 ζουν στις ΗΠΑ, κυρίως σαν μετανάστες.

Οι μετανάστες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, κάτι που καθιστά πιο πιθανή τη μετάδοση του ιού.

“Δεν είναι πια η νόσος των φτωχών”, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ωστόσο επειδή αντιμετωπίζεται ως τέτοια, πολύ λίγα χρήματα διατίθενται σε έρευνες για την εξεύρεση θεραπείας.

Ο κύριος φορέας εξάπλωσης της ασθένειας είναι τα έντομα αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω κατανάλωσης των τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα, μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων και από τη μητέρα στο έμβρυο.

Πηγή: http://www.verikoko.net

Σχόλια