Οι Σκοπιανοί "τρώγονται" για τα ονόματα

25-06-12
















Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη μετονομασία οδών στα Σκόπια, ένα θέμα που συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.


Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επερωτήσεων στη Βουλή, σήμερα, βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τη μετονομασία οδών στα Σκόπια απαλείφονται, μεταξύ άλλων, ονόματα ηρώων του αντιφασιστικού αγώνα της ΠΓΔΜ και με τον τρόπο αυτό διαγράφονται οι αγώνες και η ιστορία τους.


Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στάθηκαν κυρίως στη μετονομασία της σημερινής οδού «Στηβ Ναούμοφ» (σ.σ. ήρωας του αντιφασιστικού αγώνα της ΠΓΔΜ) στα Σκόπια και στο γεγονός ότι μία άλλη οδός στα Σκόπια θα φέρει το όνομα Τόντορ Αλεξάντροφ, ενός από τους ηγέτες του VMRO (ΕΜΕΟ-Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) στις αρχές του περασμένου αιώνα, για τον οποίο η αντιπολίτευση και πολλοί ιστορικοί στην ΠΓΔΜ θεωρούν ότι αγωνίστηκε περισσότερο για τη «βουλγαρική υπόθεση» και όχι για την αυτονομία της περιοχής της Μακεδονίας από την οθωμανική αυτοκρατορία και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τύχει καμίας αναγνώρισης από την ΠΓΔΜ.


Ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως και τιμά τη δράση και την ιστορία των ηρώων του αντιφασιστικού αγώνα και ως απόδειξη αυτού επικαλέστηκε την πρόσφατη κατασκευή μνημείων κα αγαλμάτων στα Σκόπια προς τιμήν των ηρώων αυτών.

Όσο για τον Στηβ Ναούμοφ, ο κ.Γκρούεφσκοι ανέφερε ότι το όνομα του θα δοθεί σε άλλη οδό στα Σκόπια.

Η σημερινή οδός Στηβ Ναούμοφ, στο κέντρο των Σκοπίων, μετονομάζεται σε οδός του Φιλίππου Β΄. Πρόκειται για την οδό στην οποία βρίσκεται το υπό ανέγερση κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.


«Υπερβάλλετε με τις αναφορές σας αυτές. Φαίνεται να σας ανησυχεί, για δικούς σας λόγους, το γεγονός ότι η οδός στην οποία θα εγκατασταθεί το υπουργείο Εξωτερικών θα λέγεται Φίλιππος Β΄» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.



Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο των Σκοπίων αποφάσισε, σε πρώτη φάση, τη μετονομασία περίπου τριάντα οδών στην πρωτεύουσα της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου επικράτησε ένταση, όταν δημοτικοί σύμβουλοι και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, άρχισαν να αποκαλούν «Βούλγαρους» τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, για το γεγονός ότι η οδός Σαλβαντόρ Αλιέντε στα Σκόπια, κατόπιν πρότασης των συμβούλων του κόμματος VMRO-DPMNE, θα λάβει το όνομα του Τόντορ Αλεξάντροφ.

Πηγή:http://www.enikos.gr

Σχόλια