Έξαρχος Φθιώτιδας:Το νέο Βατοπέδι

15-06-12


















Από το 2005 η «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» πασχίζει να εμφανίσει ένα δάσος 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Έξαρχος του Δήμου Αταλάντης ως γεωργική έκταση ιδιοκτησίας της. Ο υπουργός (ΥΠΕΚΑ) Γ. Παπακωνσταντίνου διάλεξε την 9η Νοέμβρη του 2011, μέρα που η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στα τσαλιμάκια του Γ. Παπανδρέου για το σχηματισμό της τότε νέας κυβέρνησης,προκειμένου να προσφέρει σε αγγλικών συμφερόντων εταιρία ως δώρο το δάσος του Έξαρχου Φθιώτιδας, προκειμένου να το τσιμεντοποιήσει.


Συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και εισήχθησαν ένα σωρό υπουργικές τροπολογίες, οι προσπάθειες της εταιρίας και των συνεργατών της να πετύχουν αυτούς τους στόχους τους, που εάν επιτευχθούν θα στραγγίσουν, εκτός των άλλων, την περιοχή και θα προκαλέσουν μεγάλη οικολογική καταστροφή, δεν ευοδώνονταν. Το αντάλλαγμα που πλασάρει η εταιρία είναι η δημιουργία μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας, που θα τις χρυσοπληρώσουμε μέσω της δωρεάν επιδότησης που θα δοθεί από τον κρατικό κορβανά.
Σκοπός της ήταν να αποχαρακτηριστεί η έκταση από δάσος που είναι και να παρουσιαστεί σαν ιδιόκτητη. Οι προσπάθειες απέτυχαν γιατί προσέκρουσαν στη σθεναρή στάση που κράτησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και στη δημοσιότητα που δόθηκε. Απέτυχαν, επίσης, γιατί τα χαρτιά που παρουσίασαν ήταν και είναι πέτσινα. Τους τελευταίους μήνες είχαν μπει στο παιχνίδι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες και Ειδικοί Γραμματείς και Σύμβουλοι, προκειμένου να βοηθήσουν την εταιρία να πετύχει τους στόχους που θα της ανοίξουν το δρόμο για να ξεπατώσει και να στραγγίσει την περιοχή. Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ μπορεί μεν να μην πέτυχε ολοκληρωτικό τον αποχαρακτηρισμό του δάσους του ΕΞΑΡΧΟΥ και την ολοκληρωτική τσιμεντοποίησή του, πέτυχε όμως τη δυνατότητα μερικής τσιμεντοποίησής του, μέσω μιας ντροπολογίας (στη σύνταξη της οποίας βοήθησε καταλυτικά), την οποία εισήγαγε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών ως τροπολογία βουλευτική.

Πηγή : zoygla.gr

Σχόλια