Πώς να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

13-06-12
















«Μίνι» καύσωνας κάνει την εμφάνισή του από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον ήλιο για το «καυτό» τετραήμερο που έχει ήδη αρχίσει.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, χρειάζεται να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Από εκεί και πέρα, πρέπει οι πολίτες να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι που επικρατεί συνωστισμός. Το ντύσιμο των πολιτών που θα κινούνται για δουλειές αυτές τις μέρες στο κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να είναι ελαφρύ και να έχουν επιλεγεί ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Πρέπει οπωσδήποτε να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και να έχουν και αντηλιακή κρέμα για να μην καούν. Όσοι πάλι μείνουν σπίτι, επιβάλλεται να κάνουν συχνά ντους και καλό είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να βρέξουν μία πετσέτα ή μία μπλούζα και να την έχουν στο κεφάλι τους για να μην πάθουν θερμοπληξία.

Φυσικά, πρέπει να πίνουν όλοι πολύ νερό και φυσικούς χυμούς για να ξεδιψούν. Πρέπει επίσης να καταναλώνονται μικρά και ελαφριά γεύματα και κυρίως φρούτα και λαχανικά.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ) θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πρέπει επίσης τα άτομα που κινούνται με συγκοινωνίες, να βρουν μία λύση διότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνωστίζονται αυτές τις μέρες.

Και φυσικά τα άτομα που κάνουν τζόκινγκ και οι ποδηλάτες πρέπει να το αποφύγουν αυτές τις μέρες γιατί δεν κάνει καθόλου καλό η έκθεση στον ήλιο.

Τα σπίτια που δεν διαθέτουν κλιματισμό πρέπει να είναι κλειστά για να είναι λίγο πιο δροσερά.

Εσείς πάντως που θα έχετε χρόνο να πάτε στην παραλία, φροντίστε να προστατευθείτε κάτω από κάποιο σκιώδες μέρος και να ξεχάσετε την ηλιοθεραπεία από τις 11π.μ. μέχρι και τις 17:00 τουλάχιστον. Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες ώρες για να προκληθούν προβλήματα στο δέρμα.

Πηγή:http://www.el-magazine.com

Σχόλια