Αρχίζουν από αύριο οι κατασχέσεις

11-06-12
















Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων, αλλά και πιθανή ποινική δίωξη, πρόκειται να βρεθούν, από αύριο, περίπου... 1.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου στην περίπτωση που δεν σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Η προθεσμία για να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών λήγει κανονικά σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί σιωπηρή παράταση, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μπει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου.

Στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που εκπνέει σήμερα, υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση:

1. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

2. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

3. Καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.

4. Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες των 24 πρέπει να συνυποβληθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η ληξιπρόθεσμη οφειλή .

5. Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρείς συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

6. Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πηγή:dailynews24.gr

Σχόλια