Τι πρέπει να προσέχεις επιλέγοντας ελαιόλαδο;

18-06-12

















H τυποποίηση του ελαιολάδου είναι πολύ σημαντική καθώς διασφαλίζει τόσο την εγγύηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, όσο και την σταθερή του ποιότητα.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο κ. Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, σε συνέντευξη του, προσθέτοντας πως επιλέγοντας επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο ο καταναλωτής εξασφαλίζει:

- την τήρηση αυστηρών διαδικασιών ελέγχου ποιότητας & ασφάλειας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία
- την αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων όπως της ποιοτικής κατηγορίας ελαιολάδου, ημερομηνίας λήξης κλπ
- την επιλογή συσκευασιών με ειδικό πώμα εγγύησης για την ποιοτική διασφάλισή του από τη νοθεία κατά τη διακίνηση
- την αναγραφή επωνυμίας και πλήρους διεύθυνσης τυποποιητή
- την μικρή συσκευασία για γρήγορη διακίνηση από το σημείο αγοράς και για σύντομη κατανάλωσή του

Το να αγοράζει κάποιος χύμα προϊόν, που δεν έχει περάσει από τη διαδικασία τυποποίησης ενέχει πολλούς κινδύνους, που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής: Το ελαιόλαδο είναι ένα αρκετά ευαίσθητο προϊόν και απαιτεί την φροντίδα και την προστασία μας ώστε να επωφεληθούμε από την διαθρεπτική του υπεροχή.


Οι προφανείς επιπτώσεις της κατανάλωσης χύμα ελαιολάδου σχετίζονται με τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατ΄επανάληψη έρευνες σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν χύμα ελαιόλαδο, έδειξαν ότι 7 στα 10 δείγματα που εξετάσθηκαν βρέθηκαν μη κανονικά, ποιοτικά υποβαθμισμένα ή ακατάλληλα, λόγω νοθείας, υψηλής οξύτητας, οξείδωσης ή εκτροπής από τις νόμιμες προδιαγραφές.

Το χύμα ανώνυμο προϊόν δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης, δεν υπόκειται σε ποιοτικούς ελέγχους, δεν εγγυάται κανείς την ποιότητα και γνησιότητά του και εύκολα μπορεί να πέσει θύμα ανεύθυνων παρεμβάσεων από μεσάζοντες. Πρέπει να τονιστεί πως το ελληνικό ελαιόλαδο ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα των χωρών της Μεσογείου, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους, γι΄αυτό είναι σημαντική και η εξαγωγική δραστηριότητα αυτού του πολύτιμου και ξεχωριστού προϊόντος που παράγει η χώρα μας.

Τα παραπάνω τονίζει η κ. Λόλα Καππάτου, χημικός μηχανικός και διευθύντρια του εργοστασίου της ΕΛΑΪΣ, καταλήγοντας πως «Επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο είναι σίγουρα ελαιόλαδο!»

Μάθετε τα πάντα για το καλό ελαιόλαδο στο www.altis.com.gr ή γίνετε φίλοι με το καλό λάδι στο www.facebook.com/AltisPage


Πηγή:http://iraklioradio.blogspot.com/

Σχόλια