«Βουλιάζει» το καράβι της Ευρωζώνης

05-06-12
















«Φλερτάρει» με τον μηχανισμό στήριξης η Ισπανία - Επείγουσα τηλεδιάσκεψη των G7

Η προσφυγή ή μη της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης φέρεται πως θα είναι το κεντρικό ζήτημα στην κατεπείγουσα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, η Γερμανία πιέζει την Ισπανία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αλλά η Μαδρίτη συνεχίζει να αντιστέκεται...

Με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να έχουν ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα δανεισμού, οι αγορές μοιάζουν ανάστατες ενόψει των κινδύνων που θεωρούν ότι εγείρουν η τραπεζική κρίση στην Ισπανία και οι εκλογές στην Ελλάδα.

Πηγή της G7 δήλωσε νωρίτερα πως λόγω της λεπτής φύσης του θέματος ότι υπάρχουν φόβοι για τραπεζική κρίση στην Ισπανία, που θα έχει συνέπειες πέραν της ΕΕ.

Στην επίσημη ατζέντα ακόμη περιλαμβάνεται και η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας πως η τηλεδιάσκεψη της G7 δεν συνιστά κατάσταση συναγερμού και αυξημένης ανησυχίας, αλλά μια τακτική ανταλλαγή απόψεων.
Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, κατά την Κομισιόν, θα τονισθεί εκ νέου η ανάγκη για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Την ίδια ώρα κλείνουν οι πόρτες των αγορών για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με την κρίση, ενώ ο υπουργός προϋπολογισμού της χώρας, σε νέα δραματική έκκληση, τόνισε ότι ουσιαστικά, με αυτά τα επιτόκια, οι αγορές έκλεισαν την πόρτα τους.

Ο Κριστομπάλ Μοντόρο σε ραδιοφωνική του παρέμβαση τόνισε: «Τα ασφάλιστρα κινδύνου δείχνουν ότι η Ισπανία δεν έχει ανοιχτή την πόρτα των αγορών». Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου με αντικείμενο την ευρωζώνη.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια