Βγήκαν μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ για τις… καρέκλες

20-06-12



















Πρωτοφανή γεγονότα εκτυλίχθηκαν χθες,κατά τη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που ασχολήθηκε με τη μορφή που θα έχει η στήριξη και η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.

Όπως είχε αποκαλύψει,πριν ακόμα και από τις εκλογές της 6ης Μαίου, το newsbomb ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,ο κ. Ε.Βενιζέλος είχε καταλήξει στην ιδέα να στηρίξει μία κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να συμμετέχουν σε αυτήν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποστεί μεγάλη φθορά από την άσκηση εξουσίας αλλά και από την αντίληψη του κυβερνητισμού που έχει διαποτίσει το DNA των κορυφαίων στελεχών του.

Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα ενίσχυσε την ιδέα αυτή στο μυαλό του κ.Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε όλη τη διάρκεια της
προεκλογικής περιόδου,πρίν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής,επαναλάμβανε ότι οι πολίτες δεν θα ξαναδούν τα ίδια στελέχη
του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικούς θώκους. Οι σχετικές αναφορές του,στις ανοιχτές συγκεντρώσεις, συναντούσαν την επιδοκιμασία των πολιτών και συγκέντρωναν το περισσότερο χειροκρότημα.

Ο κ.Βενιζέλος,το τελευταίο 48ωρο, έχει ''ζυμώσει'' αυτή την ιδέα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν και έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής τους πλειοψηφίας. Όταν όμως έθεσε το ζήτημα,στη χθεσινή συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας,συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των Μ.Χρυσοχοίδη,Α.Λοβέρδου και Π.Ευθυμίου.


Η άποψη αυτών των στελεχών,ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάψει να είναι κυβερνητικό κόμμα αν αρνηθεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Επίσης, ότι η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει να χρησιμοποιηθεί το...καλύτερο πολιτικό προσωπικό.


Μάλιστα,σε αυτό το σημείο,ο κ.Χρυσοχοίδης θέλησε να κάνει περισσότερο σαφή τη συγκεκριμένη άποψη,λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ''επιτυχημένοι'' υπουργοί,εννοώντας προφανώς τον εαυτό του. Δέχθηκε όμως ένα ειρωνικό και απαξιωτικό σχόλιο από τον Μίμη Ανδρουλάκη που αμφισβήτησε ευθέως ότι ο κ.Χρυσοχοίδης μπορεί να συγκαταλέγεται στους επιτυχημένους υπουργούς.

«Κάποιοι έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να προσφέρουν έργο... είναι σχεδόν αυταπόδεικτο», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να δεχθεί την πλήρη αμφισβήτηση του Μίμη Ανδρουλάκη. «Ποιους ακριβώς εννοείς;» τον ρώτησε ο τελευταίος, για να προσθέσει πριν πάρει απάντηση ότι «αν εννοείς εσένα, μη νομίζεις ότι εμείς εδώ έχουμε "φάει" το παραμύθι ότι ήσουν καλός υπουργός».

Ακολούθησε ένταση που απείλησε με διακοπή τη συνεδρίαση. Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ,που υποστηρίζουν τη συμμετοχή πρωτοκλασσάτων στελεχών στην κυβέρνηση,απείλησαν ότι δεν θα ξανασυμμετέχουν σε κομματικές διαδικασίες. Άφησαν μάλιστα να αιωρείται και η απειλή να συναινέσουν στη συμμετοχή τεχνοκρατών,με πρόταση του ΠΑΣΟΚ,στη νέα κυβέρνηση. Με ότι και αν σημαίνει αυτό.

Πλην των τριών,τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στήριξαν την πρόταση του κ. Βενιζέλου. Η κ. Διαμαντοπούλου,τάχθηκε υπέρ του να προτείνει το ΠΑΣΟΚ τεχνοκράτες για τις θέσεις των υπουργών, όπως τους κ.κ Ζανιά και Μαραβέγια.

Προφανώς η πρώην Υπουργός Παιδείας είναι στη λογική ''αφού δεν βγήκα βουλευτής και δεν μπορώ να γίνω υπουργός,να μη γίνει και κανένας από τους άλλους''. Έντονα επικριτικοί απέναντι στους τρεις, ήταν και οι υπόλοιποι με εξαίρεση τον κ.Σκανδαλίδη που πρότεινε μία συμβιβαστική λύση,χωρίς όμως να ικανοποιήσει την ομάδα των τριών.

Ο κ.Σκανδαλίδης πρότεινε να δώσει μόνο ψήφο εμπιστοσύνης το ΠΑΣΟΚ και να μη συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στην κυβέρνηση.
Το θέμα παραπέμφθηκε για να ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ για την οποία όμως ο κ.Βενιζέλος είναι ιδιαίτερα
προετοιμασμένος, ελέγχοντας την πλειοψηφία της. Μάλιστα,από χθες το βράδυ,στελέχη του σκληρού πυρήνα του κ.Βενιζέλου, ''φτιάχνουν'' κλίμα εναντίον των τριών.

Ο κ.Πάρης Κουκουλόπουλος,μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ-1, μίλησε ευθέως για ''επαγγελματίες υπουργούς'' και για στελέχη που έκαναν επάγγελμα το αξίωμα του υπουργού. Άλλα στελέχη,από τη νεώτερη γενιά,τονίζουν με νόημα ότι στο νέο ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση ο
κυβερνητισμός και οι καθεστωτικές νοοτροπίες του παρελθόντος και θέτουν,με νόημα, το εξής ερώτημα που στοχεύει ευθέως τον κ.Χρυσοχοίδη: ''Πως μπορεί να επιμένει κάποιος να ξαναγίνει υπουργός, όταν έχει ομολογήσει ότι δεν διάβασε το μνημόνιο;''.

Το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται,στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ,προδιαγράφει εξελίξεις. Φαίνεται, ότι με αφορμή το ζήτημα της
στελέχωσης της νέας κυβέρνησης,ο κ.Βενιζέλος θέλει να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο και να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:http://www.newsbomb.gr



Σχόλια