Δήμος Θηβαίων : «Υιοθεσία» αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από φορείς και συλλόγους με στόχο την συντήρηση και ανάδειξή τους!

15-06-12



















Πραγματοποιήθηκε, έπειτα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου, ειδική συνάντηση δημοτικών συμβούλων, φορέων και συλλόγων του Δήμου, με θέμα την προσφορά βοήθειας στην Θ’ ΕΠΚΑ και την 23η Εφορεία Αρχαιοτήτων, για ανάδειξη, συντήρηση και καθαριότητα όλων των αρχαιολογικών χώρων στη ζώνης ευθύνης του Δήμου Θηβαίων επί εθελοντικής βάσης.
Συγκεκριμένα, αφού παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό όλων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Καλλικρατικού Δήμου, όπως είναι σήμερα, ζητήθηκε από τους φορείς και τους συλλόγους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να «υιοθετήσουν» έναν αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή να τον έχουν υπό την προστασία τους όλο το χρόνο και με τη βοήθεια του Δήμου, της Θ’ΕΠΚΑ και της 23ης Εφορίας Αρχαιοτήτων να τον διατηρούν πάντα καθαρό.

Την πρόταση αγκάλιασαν όλοι οι παραβρισκόμενοι φορείς και σύλλογοι, που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημάρχου Θηβαίων, αλλά και η Προϊσταμένη της Θ’ΕΠΚΑ κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, η οποία με την παρουσία της και μόνο έδειξε στους Θηβαίους πολίτες πως είναι ανοιχτός ο δρόμος επικοινωνίας μεταξύ Αρχαιολογίας και δημοτών, καθώς ο στόχος είναι κοινός: η προβολή του πολύτιμου και μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει ο Δήμος Θηβαίων.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος, στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, των φορέων και των συλλόγων, οι οποίοι υπέβαλλαν τις προτάσεις τους για την καλύτερη ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί ο Δήμος για το πετύχει αυτό. Συζητήθηκε επίσης η φωταγώγηση των μνημείων και η σήμανσή τους.


Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα σταλεί σε όλους τους συλλόγους και φορείς αναλυτική λίστα με τα μνημεία, για να δηλώσουν και εγγράφως την επιθυμία τους για υιοθεσία κάποιου αρχαιολογικού χώρου, όπως επίσης και πληροφορίες με τα στοιχεία των μελών του Συντονιστικού Οργάνου με το οποίο θα συνεργάζονται για όλες τις σχετικές ενέργειες.



Επιπλέον αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής -αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, τις Προϊσταμένες της Θ’ ΕΠΚΑ και 23ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων φορέων- η οποία όποτε απαιτείται να εισηγείται και γιατί όχι να διεκδικεί για το καλό του Δήμου και των αρχαιολογικών χώρων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν : οι Αντιδήμαρχοι Θηβαίων κ.κ. Χατησταμάτης και Τσαραμπάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοκοντίνης, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΘ κ. Πέτραινας, ο Πρόεδρος του ΔΟΘ κ. Κουντούπης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΟΘ και αρχαιολόγος της Θ’ΕΠΚΑ κ. Κουτσοδήμος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Στάικος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ.. Π.Βενιζέλος και Κ.Βενιζέλος, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ. Στ. Χαλβατζής, Εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θηβαίων, της Ένωσης Μικρασιατών, της Ένωσης Γονέων, του Γ.Σ. Πίνδαρος, των Φίλων του Βιβλίου, του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Λάιος», της Εύξεινος Λέσχη «ο Πόντος», του Συλλόγου Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής έκφρασης «Ελείτροχος», της Χ.Ε.Ν. Θήβας, του Σκακιστικού Ομίλου, του Συνδέσμου Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών, του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αλυκής και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικισμού Αγίου Βασιλείου.

Πηγή:thivanews.blogspot.com

Σχόλια