Πως να κάνεις οικονομία με ευχαρίστηση

26-06-12


















Το να ζεις οικονομικά, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ίσα ίσα, θα έλεγα πως είναι και διασκεδαστικό!
Υπάρχουν διάφορα πράγματα που έχω κόψει τα τελευταία χρόνια, κι έχω ξελαφρώσει από επιπλέον έξοδα. Πράγματα που δεν έκοψα μεμιάς. Αυτή θα ήταν μια πολύ δραστική αλλαγή, αλλά όπως λέμε κι εδώ στο zenhabits, κάτι τέτοιες (που μπορείς να τις πεις και δυσάρεστες) αλλαγές είναι καλό να γίνονται σταδιακά, με μικρά βήματα, διαφορετικά μπορεί να μην κρατήσουν στο χρόνο.
Θέλεις για παράδειγμα να χάσεις βάρος? Μην προσπαθείς να χάσεις 15 κιλά σε ένα μήνα – χάσε μισό με ένα κιλό κάθε εβδομάδα, και μέσα σε ένα χρόνο θα έχεις χάσει 25-50 κιλά.
Το ίδιο ισχύει και όταν θέλεις ή πρέπει να ζεις πιο οικονομικά. Κόψε κάτι που σου κοστίζει αρκετά κάθε δυο εβδομάδες, και με τον καιρό θα έχεις κόψει πολλά από τα έξοδα που δεν είναι και τόσο αναγκαία. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι συνηθίζεις στην αλλαγή, και μετά από κάποιο διάστημα δεν σε πειράζει που εκείνα τα πράγματα έχουν κάνει φτερά. Δεν το προσέχεις.
Αν έχεις συνδρομητική τηλεόραση για παράδειγμα, κι έχεις συνηθίσει να περνάς ώρες εκεί μπροστά, θα σου φανεί βουνό να ζήσεις χωρίς αυτήν. Μετά από 1-2 μήνες όμως, είμαι σίγουρη πως δε θα σου λείπει καν. Το πιο πιθανό είναι ότι θα αναρωτιέσαι και ο ίδιος πώς μπορούσες να χαζεύεις τόσες ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Θα βρεις άλλα πράγματα να κάνεις, και αν είσαι και εφευρετικός, μπορεί να είναι διασκεδαστικά, και φθηνά.
Να κάποιες συμβουλές για να κάνεις οικονομία, χωρίς να τα βάψεις μαύρα:
Ξεκίνα κάνοντας μια λίστα με τα πράγματα στα οποία ξοδεύεις τα χρήματα σου κάθε μήνα, μεγάλα και μικρά. Κάνε μια λίστα με όλους τους μηνιαίους λογαριασμούς σου, αλλά κι εκείνα τα μικροπράγματα που αγοράζεις, όπως περιοδικά, βιβλία, dvd, gadgets, κι άλλα που ξοδεύεις τα λεφτά σου, όπως το πλυντήριο αυτοκινήτου, τους καφέδες, τις μπύρες σου. Βοηθάει πολύ αν παρακολουθήσεις τα έξοδα σου για ένα μήνα – μόλις το έκανα για τον Μάιο, και ήταν άκρως αποκαλυπτικό!

Σημείωσε ποια πράγματα της λίστας σου είναι προαιρετικά. Δεν είναι δηλαδή και απαραίτητα για να ζήσεις. Ίσως είναι μπόλικα, ειδικά αν δεν είχες προσπαθήσει να είσαι ολιγαρκής ως τώρα.
Διάλεξε ένα μικρό στόχο για αρχή.Μη διαλέξεις τίποτα εξωφρενικά δύσκολο. Διάλεξε απλά κάτι μικρό που πιστεύεις ότι θα μπορούσες να κάνεις και χωρίς αυτό, όπως τα περιοδικά, ή εσύ ξέρεις τι άλλο, κοίτα και τη λίστα σου. Πάντως όχι κάτι στο οποίο είσαι εθισμένος – αυτό κράτα το για αργότερα. Ο λόγος που είναι καλό να ξεκινήσεις με ένα μικρό στόχο, είναι για να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να είναι πετυχημένος στο ξεκίνημα. Πάνω σε μια επιτυχία, θα μπορέσεις να χτίσεις κι άλλες με τον καιρό.
Επίμεινε σε αυτή τη μια αλλαγή για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Ένας μήνας θα ήταν ακόμα καλύτερα αν έχεις την υπομονή. Μετά από 2-4 εβδομάδες, διάλεξε κάτι άλλο από τη λίστα σου. Κάντο κι αυτό έτσι μικρό όπως στην πρώτη σου προσπάθεια – εντάξει, ίσως λίγο μεγαλύτερο, αλλά όχι τίποτα τεράστιο. Επανάλαβε τη διαδικασία μετά από 2-4 εβδομάδες, και ξανά, και οι αλλαγές θα διαδέχονται η μια την άλλη. Σταδιακά όμως, ομαλά.
Γιόρτασε κάθε επιτυχία σου! Πολύ ωραίο το συναίσθημα – έχεις πετύχει έναν τέτοιο στόχο, και θα έπρεπε να είσαι περήφανος! Αντάμειψε τον εαυτό σου (αλλά όχι τίποτα πολύ ακριβό!).
Βάλε τα έξτρα χρήματα σε χρέη που μπορεί να έχεις, ή βάλτα στην άκρη. Αν έχεις κόψει 20€ την εβδομάδα από μικροαγορές, βάλε 80€ μόλις πληρωθείς σε ένα από τα χρέη σου, ή αποταμίευσε τα, αν δεν έχεις καθόλου χρέη. Μπορεί να μη σου φαίνεται μεγάλο το ποσό, αλλά αν το υπολογίσεις, θα φτάσει και τα 1000€ μέσα σε ένα χρόνο. Και όσο κόβεις και κάποια άλλα πράγματα που έχεις κατά νου, αυτό το ποσό θα αυξάνεται κάθε μήνα.
Διασκέδασε δωρεάν ή φθηνά. Μην αφήσεις αυτή τη διαδικασία της ολιγάρκειας θα την έλεγα, να είναι οδυνηρή. Διασκέδασε το στην πορεία. Κόβεις το φαγητό έξω, σε ακριβά εστιατόρια? Ετοίμασε ένα πικ νικ στην παραλία, αντί γι’ αυτό. Κόβεις την εβδομαδιαία σου έξοδο στο σινεμά? Νοίκιασε μια ωραία ταινία σε dvd, φτιάξε και ποπ κορν, και κάθισε να τη δεις χουχουλιάζοντας με το ταίρι σου ή με την οικογένεια στον καναπέ. Γίνε δημιουργικός! Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να περάσεις καλά με λίγα λεφτά.
Ευχαριστήσου τη διαδικασία. Κόβεις κάποια πράγματα για να πετύχεις έναν οικονομικό σου στόχο. Αυτό από μόνο του δικαιώνει τους κόπους σου. Πάντα να κρατάς μια θετική στάση. Αν αισθάνεσαι ότι είναι δύσκολο αυτό που κάνεις, θα είναι δύσκολο. Αν όμως επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει μόνο θετικές σκέψεις, αυτός ο δρόμος για έναν πιο οικονομικό τρόπο ζωής, θα είναι παιχνιδάκι.

Πηγή:http://www.zenhabits.gr

Σχόλια