Οι μύκητες πάνε παραλία: Πώς να τους αποφύγετε

08-06-12














Τώρα το καλοκαίρι δεν είστε οι μόνοι που λατρεύετε την παραλία καθώς είναι το αγαπημένο μέρος και για τους μύκητες...Μήπως την τελευταία φορά που γυρίσατε από την παραλία, είχατε φαγούρα στο δέρμα ή στις πατούσες σας; Μάλλον δεν γυρίσατε μόνοι σας αλλά παρέα με τους μύκητες που τώρα το καλοκαίρι κάνουν ολοένα και συχνότερα αισθητή την… παρουσία τους. Διαβάστε πως θα τους αποφύγετε:

Τι είναι και που βρίσκονται

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρό και ζεστό. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μυκήτων, από τα οποία λίγα είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Το καλοκαίρι βρίσκονται συχνά στην άμμο, στις ξαπλώστρες, στα αποδυτήρια και στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Οι μύκητες μεταδίδονται με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από επαφή με περιοχές που υπάρχουν οι μύκητες, όπως το έδαφος, η άμμος, οι πετσέτες κτλ. Στην παραλία βρίσκονται συνήθως στις ντουζιέρες, στα πατώματα των αποδυτηρίων, την άμμο της ή τα βότσαλα της παραλίας. Μπορούν να εμφανιστούν και να προσβάλουν διάφορα σημεία του σώματος όπως τα πόδια , τη στοματική κοιλότητα ή τα γεννητικά όργανα.

Πως τους αποφεύγετε

* Να σκουπίζεστε καλά μετά από το μπάνιο. Σκουπίστε με επιμέλεια όλο το σώμα σας και ιδιαίτερα τα πόδια σας με έμφαση ανάμεσα στα δάχτυλα.

* Το καλοκαίρι προτιμάτε παπούτσια ανοιχτού τύπου ώστε να αναπνέει το πόδι σας

* Προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες και εσώρουχα.

* Αερίζετε καλά τα παπούτσια σας

* Μη φοράτε εσώρουχα από συνθετικό ύφασμα

* Μην ξαπλώνετε απευθείας πάνω στην άμμο. Τοποθετήσετε την πετσέτα σας πάνω σε μία ψάθα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με την άμμο.

*Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι στην άμμο ή τους κοινόχρηστους χώρους της παραλίας και κάνετε μπάνιο

Πως θα τους καταλάβετε

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι μύκητες μπορεί να είναι φαγούρα, λευκές πλάκες στο δέρμα, εξάνθημα, κνησμός και ερεθισμός του δέρματος, ξεφλούδισμα και ερυθρότητα.


Αν τελικά κολλήσετε

Η θεραπεία για τους μύκητες έχει διάρκεια συνήθως 2 εβδομάδες περίπου και μπορεί να είναι τοπική με αλοιφές, σπρέι ή λοσιόν, ή αν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, απαιτείται και συστηματική αγωγή, δηλαδή φάρμακα από το στόμα.

Εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης

Πολύ αποτελεσματικό ενάντια στους μύκητες είναι το αιθέριο έλαιο tea tree. Εφαρμόζεται 2 φορές τοπικά, στην περιοχή του δέρματος που έχει το πρόβλημα, αραιωμένο σε γαλάκτωμα βάσης ή μια σταγόνα απευθείας. Δεν πρέπει να εφαρμόζετε κοντά στα μάτια, το στόμα και τους βλεννογόνους. Αποφύγετε τη χρήση του αν έχετε ευαισθησία στα αιθέρια έλαια. Σε περίπτωση ερεθισμού ξεπλύνετε το δέρμα και διακόψτε τη θεραπεία.

Πηγή:lifezone.gr

Σχόλια