ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

05-06-12


















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησαν τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες στη φτώχευση και εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, βασανίζοντας πάνω από ένα (1) εκατομμύριο εργαζομένους.
Η Εύβοια υποφέρει. Οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο που συνυπάρχει με την κατάργηση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Οι περισσότεροι άνεργοι είναι χωρίς στοιχειώδη προστασία και η υποκρισία των άλλων κομμάτων είναι προκλητική.
Οι θέσεις των άλλων κομμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργία είναι «άδεια πουκάμισα». Η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα τάζουν ανέξοδα θέσεις εργασίας ενώ γνωρίζουν καλά ότι όσο τα οικονομικά εργαλεία θα είναι στα χέρια των εκμεταλλευτών του λαού και η ανάπτυξη θα έχει κριτήριο το κέρδος των καπιταλιστών, η ανεργία θα μαστίζει το λαό μας, τη νεολαία μας.
Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να δώσουν πίστη στα λόγια τους αλλά να υπολογίσουν καλά ότι τα κόμματα αυτά που ορκίζονται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατά της πλήρους, σταθερής εργασίας, υπέρ της επέκτασης της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, έχουν συμφωνήσει με τις κατευθύνσεις της λυκοσυμμαχίας για την εκ περιτροπής εργασία, την ενοικίαση εργαζομένων.
Το ΚΚΕ έχει καλά επεξεργασμένη πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας που δίνει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας γιατί προβλέπει να γίνει ο πλούτος που παράγει ο λαός δική του περιουσία. Να γίνει λαϊκή περιουσία ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι βιομηχανικοί γενικότερα κλάδοι, να οργανωθεί η αγροτική παραγωγή σε κρατική και συνεταιριστική βάση, να αναπτυχθεί η οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό, κοινωνικό έλεγχο.
Παράλληλα, το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και πρότεινε στη βουλή πρόταση για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ την οποία απέρριψαν προκλητικά τα άλλα κόμματα.
Αυτή την πρόταση θέτουμε στους άνεργους και τους εργαζόμενους της Εύβοιας σαν πρόταση πάλης, διεκδίκησης που θα θέσουμε και στη νέα βουλή με τη δύναμη που θα δώσει ο λαός στο ΚΚΕ επιβεβαιώνοντας ότι όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατή θα είναι η λαϊκή πάλη.


Στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

• Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
• Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, ο οποίος υπολογισμένα για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να είναι 1400 ευρώ.
• Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
• Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμιά επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
• Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
• Όσο διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
• Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειας τους.
• Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει σε άνεργο.
• Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.


5/6/2012
Γιώργος Μαρίνος

Υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ

Πηγή:thivanews.blogspot.com

Σχόλια