Ανακοίνωση Δήμου Θηβαίων για την αποψίλωση οικοπέδων και τον καθαρισμό αγροτικών εκτάσεων

06-06-12




















Θήβα 6/06/2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Ανακοίνωση Δήμου Θηβαίων για την αποψίλωση οικοπέδων και τον καθαρισμό αγροτικών εκτάσεων.

Μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ΔΥΣΤΥΧΩΣ ότι πολλοί Δημότες μας δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Δήμου στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου και δεν προχώρησαν στις υποχρεωτικές αποψιλώσεις των οικοπέδων τους ή τον καθαρισμό των αγροτικών εκτάσεων με δημιουργία ζώνης ασφαλείας, παρόλο που εστάλησαν και σχετικές επιστολές στους ιδιοκτήτες.

Προς τούτο υπενθυμίζονται και πάλι τα ακόλουθα :

• Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπεδικών χώρων και γενικά ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται στην αποψίλωση – καθαρισμό της βλάστησης και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
• Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, από τον Νόμο 3852/2010 επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο ο Δήμος Θηβαίων δεν επιθυμεί, γι’ αυτό το λόγο γίνονται και οι σχετικές συστάσεις μέσω επιστολών, προκειμένου να υπενθυμίζονται στους ιδιοκτήτες οι υποχρεώσεις τους.
• Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων (με σιτοκαλαμιές ή υπολείμματα άλλων καλλιεργειών) πλησίον δασικών εκτάσεων (Μοσχοπόδι, Κιθαιρώνας, Αγία Τριάδα κτλ) να μεριμνήσουν άμεσα για την καθαριότητα αυτών και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας προς την πλευρά των δασών και αλσυλλίων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
• Οι κάτοχοι αγροτεμαχίων (με σιτοκαλαμιές ή υπολείμματα άλλων καλλιεργειών), που βρίσκονται πλησίον επαρχιακών και αγροτικών οδών θα πρέπει να οργώνουν από τις πλευρές που γειτνιάζουν στις οδούς αυτές, με σκοπό την πυροπροστασία.

Η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θηβών.

Τέλος, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ακέραιους τους δασικούς μας πνεύμονες καθώς και τα αλσύλλια εντός και πέριξ των πόλεων και των χωριών.
Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα για την προστασία του και μας αφορά όλους.


Πηγή:thivanews.blogspot.com

Σχόλια