Cocktails… on the beach!

26-06-12















Το θέρος έχει ήδη φτάσει προ πολλού, το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα, τα μπάνια έχουν ξεκινήσει, πολλοί έχουν ήδη αρχίσει τις...
σύντομες καλοκαιρινές τους αποδράσεις και τα δροσερά cocktails αποτελούν το ιδανικό μέσο για την καλοκαιρινή σας χαλάρωση. Ποια είναι όμως τα 10 πιο αγαπημένα ποτά… για την παραλία;


Caipirinha, Βραζιλία

Φτιαγμένο με ζάχαρη, lime και cachaça —αλκοολούχο που φτιάχνεται από χυμό ζαχαροκάλαμου— η caipirinha είναι πανταχού παρούσα στα παραλιακά καφέ ολόκληρης της Βραζιλίας. Ακόμα και πλανόδιοι πωλητές στις παραλίες την ετοιμάζουν στα γρήγορα! Οι παραλλαγές αφθονούν, με την πιο δημοφιλή να είναι το caipifrutas, που σημαίνει την πρόσθεση ολόκληρης σειράς ντόπιων βραζιλιάνικων φρούτων, όπως το φρούτο του πάθους, το μάνγκο, ή το ακτινίδιο.

Mai-Tai, Πολυνησία

Αφού δοκίμασε το συγκεκριμένο cocktail με ρούμι, curaçao πορτοκαλιού, σιρόπι αμυγδάλου και lime στο πολυνησιακού στυλ lounge Trader Vic’s (που τότε ονομαζόταν Hinky Dink) στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, το 1944, ένας Ταϊτινός επισκέπτης αναφώνησε «maita’i ro’a ‘ae», που σήμαινε «εξωπραγματικό». Έτσι προέκυψε το όνομα mai-tai ή τουλάχιστον έτσι λέει ο μύθος. Για το συγκεκριμένο ποτό γίνεται λόγος στην επιτυχημένη ταινία με τον Elvis με τίτλο «Blue Hawaii» κι από τοτε έχει γίνει must σε όλα τα bars του πλανήτη!


Piña Colada, Πουέρτο Ρίκο

Η υγρή επιμειξία ανανά με καρύδα και ρούμι γνωστή και ως piña colada ήταν ήδη δημοφιλέστατη στην Καραϊβική για πάνω από εκατό χρόνια πριν ο Ramon «Monchito» Marrero, ένας μπάρμαν του Beachcomber Bar του Caribe Hilton (που σήμερα ονομάζεται Oasis Bar) στο San Juan του Πουέρτο Ρίκο, το τελειοποίησε τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιώντας κρέμα καρύδας. Σήμερα, το –με υπογραφή San Juan- κοκτέιλ πίνεται σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο η γευστική κορυφή του βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο, δίπλα στη θάλασσα (ή έστω στην πισίνα).


Daiquiri, Κούβα

Χάρη στην πρωτοκαθεδρία που έχει το ρούμι, το lime και η ζάχαρη στην Καραϊβική, το τρίο έγινε η βάση πάμπολλων τοπικών κοκτέιλ (καθώς και το βασικό μέσο για να μεθύσει κανείς τους ναυτικούς). Με όνομα παρμένο από μια παραλία κοντά στο Santiago de Cuba, το πρώτο daiquiri φέρεται να αποτελεί ανακάλυψη μιας ομάδας Αμερικανών μηχανικών που δούλευαν στην περιοχή και τους είχαν τελειώσει τα αποθέματα gin. Στους Αμερικανούς του σήμερα, είναι πιο γνωστό στην ιδιαίτερη, με γεύση φρούτου, παγωμένη μορφή του.


Margarita, Μεξικό

Ήταν άραγε κάποιος Τεξανός «κοσμικός» στο Acapulco που προσπαθούσε απλώς να βρει κάτι για να δροσίσει τους καλεσμένους του ένα ζεστό απόγευμα ή μήπως κάποιος bartender της Tijuana ο οποίος προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τη Rita Hayworth (της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Margarita Cansino) με ένα ποτό αφιερωμένο στην ίδια; Δεν έχει και τόση σημασία τελικά το πώς ανακαλύφθηκε η Margarita (οι ιστορίες πάντα ποικίλουν), αυτή η στυφή μίξη από τεκίλα, cointreau και χυμό lime σε ποτήρι τα χείλη του οποίου είναι «περασμένα» από αλάτι, έχει γίνει συνώνυμο του Μεξικού και είναι το πιο εμπορικό κοκτέιλ με βάση την τεκίλα σε παγκόσμια κλίμακα.


Limoncello, Νότια Ιταλία

Όταν η ζωή έδωσε σε αγροτοκτηνοτρόφους της Νότιας Ιταλίας περίσσευμα σε λεμόνια, εκείνοι βούτηξαν τη φλούδα στο οινόπνευμα και πρόσθεσαν ζάχαρη, δημιουργώντας έτσι το limoncello. Το γλυκόξινο «χωνευτικό» πίνεται παραδοσιακά μετά το δείπνο, αλλά κερδίζει πόντους και σαν βάση για άλλα cocktails, όπως για παράδειγμα σε συνδυασμό με πάγο και σόδα ή τόνικ.


Cape Codder, Μασαχουσέτη

Όταν ο αγροτικός συνεταιρισμός που βασιλεύει στο χώρο όλων των τύπων μούρων, δηλαδή η Ocean Spray, ξεκίνησε να προωθεί το κοκτέιλ των χυμών της, οι προτάσεις για «ζευγάρωμα» με καναδικό ουίσκι ή ρούμι δεν είχαν ευοδωθεί. Αλλά η μίξη βότκας με cranberry –που ονομάζεται Cape Codder προς τιμή της χερσονήσου της Μασαχουσέτης από την οποία προέρχονται τα cranberries- έπιασε απόλυτα, γεννοβολώντας μάλιστα πολλές παραλλαγές, μεταξύ αυτών το εμπορικότερο υβρίδιο, το cosmopolitan.


Rosé, Κυανή Ακτή, Γαλλία

Το Rosé δεν είναι παντού δημοφιλές ή αναγνωρισμένο, ωστόσο η κατανάλωση παγωμένου αφρώδη ροζέ οίνου είναι εδώ και χρόνια μια συνήθης πρακτική στα παραθαλάσσια καφέ της γαλλικής Κυανής Ακτής, μαζί με την κατανάλωση ψαρόσουπας και καραβίδας. Είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του εξωτερικού τοιχώματος από τα κόκκινα σταφύλια και θεωρείται πολλές φορές το λιγότερο σοβαρό αδερφάκι του λευκού και του κόκκινου, κάνοντάς το ό,τι πρέπει για τις αλκοολικές «εξάρσεις» των θαμώνων των παραλιών του Saint Tropez.


Gin Tonic, Ινδία

Το gin πρωτογνωρίστηκε με το tonic για να σπάσει η πικρή του γεύση, οπότε οι Βρετανοί, αποικιοκράτες της Ινδίας εκείνη την εποχή, να μπορούν να το καταναλώνουν σαν αντίβαρο στην ελονοσία. Οι Βρετανοί κατέληξαν να τη «βρίσκουν» με το κατασκεύασμά τους, προσθέτοντας μια δόση lime και τελικά έμεινε σαν συνήθεια και στους ντόπιους, αρκετά χρόνια μετά την κατάρρευση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Δοκιμάστε το σε μια παραλία, την ώρα που δύει ο ήλιος…

Πηγή:http://www.swen.gr/

Σχόλια