Νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού ενέκρινε ο FDA

13-06-12















H περτουζουμάμπη καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου

Ουάσινγκτον - Γνωμοδοτική επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα νέο σκεύασμα κατά του καρκίνου του μαστού, την περτουζουμάμπη, για γυναίκες που πάσχουν από επιθετική, ανίατη μορφή της νόσου.

Το νέο φάρμακο που ανήκει στην φαρμακευτική βιομηχανία Roche εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή, να χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, σε γυναίκες με HER-2 θετικό καρκίνο του μαστού, μορφή της νόσου που αναλογεί στο ένα τέταρτο περίπου όλων των καρκίνων του μαστού και δεν έχει προς το παρόν θεραπεία.

H ελβετική εταιρεία έχει υποβάλλει αίτηση έγκρισης και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

H επιτροπή του FDA έκανε δεκτή την αίτηση για την έγκριση του σκευάσματος κατά προτεραιότητα, γεγονός που δείχνει την πεποίθηση των ειδικών ότι η περτουζουμάμπη μπορεί να αποτελεί μια σημαντική πρόοδο έναντι των υπαρχόντων θεραπειών. Στις κλινικές δοκιμές, η δραστική ουσία απέτρεψε την επιδείνωση του καρκίνου για επιπλέον έξι μήνες, συγκριτικά με το υπάρχον θεραπευτικό σχήμα (τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη).

Τόσο η περτουζουμάμπη όσο και η τραστουζουμάμπη είναι αντισώματα που έχουν σχεδιαστεί να μπλοκάρουν την λειτουργία της πρωτεΐνης HER-2, η οποία παράγεται από ένα ογκο-γονίδιο. Ωστόσο, η περτουζουμάμπη προσδένεται σε ένα διαφορετικό σημείο της πρωτεΐνης, γεγονός που μπορεί να κάνει την συνδυαστική του χορήγηση με το υπάρχον σχήμα (τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη), πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Στις κλινικές δοκιμές, οι γυναίκες που πήραν περτουζουμάμπη μαζί με τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη δεν παρουσίασαν εξέλιξη του όγκου για 18,5 μήνες, συγκριτικά με τους 12,4 μήνες για τις ασθενείς που πήραν το παλαιότερα θεραπευτικό σχήμα.

Η Genentech, το τμήμα της Roche που ανέπτυξε την περτουζουμάμπη, δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και για τον πρώιμου σταδίου και προχωρημένο HER-2 θετικό καρκίνο του μαστού, καθώς και για τον HER-2 θετικό καρκίνο του στομάχου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φαρμακευτική εταιρεία αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός στοχευμένου αντισώματος, του TDM1 και πάλι ως θεραπεία για τον HER-2 θετικό καρκίνο του μαστού. Το TDM1 συνδυάζει την τραστουζουμάμπη με ένα παράγωγο μιας ισχυρής μορφής χημειοθεραπείας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή του καρκίνου στις γυναίκες, με 1,4 εκατομμύριο νέα κρούσματα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο HER2 θετικός καρκίνος του μαστού είναι μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου που πλήττει σχεδόν το 15 με 20% των γυναικών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

Πηγή:IN.GR

Σχόλια