Έκτακτη σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

12-07-12


















Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου, μετά τα δύο σοβαρά κρούσματα της λοίμωξης που καταγράφηκαν μέσα σε πέντε μέρες στις νοτιοανατολικές περιοχές της Αττικής.

Η σύσκεψη θα γίνει με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας.

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος για να αποφύγουν μια επανάληψης της επιδημίας που το 2010 είχε σκορπίσει το θάνατο σε 35 ανθρώπους.

Περισσότεροι από δέκα νομοί της χώρας, κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδικών.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά τα μέτρα κωνωποκτονίας δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, με τους αεροψεκασμούς να μην έχουν ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα που νόσησαν δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε μέρη όπου ενδημούν τα κουνούπια.

Εκτός όμως από την αντιμετώπιση και αναχαίτιση του ιού, οι αρμόδιοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα που προκύπτει με τους αιμοδότες.

Αυτό καθώς οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), είναι σαφείς: όταν και όπου εντοπίζεται κρούσμα μπαίνουν σε καραντίνα οι επίμαχες περιοχές.

Επίσης σε ακτίνα έως και 10 χιλιόμετρα από τις περιοχές που χτύπησε ο ιός οι αιμοδότες απορρίπτονται καθώς και όλες οι μονάδες αίματος που έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα οι αιμοδότες από τις πληγείσες περιοχές.

Πηγή:http://www.newsbomb.gr

Σχόλια