Πέθανε η πρώτη Aμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα

24-07-12

















Η Σάλι Ραιντ η πρώτη αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα, πέθανε τη Δευτέρα μετά από 17μηνη μάχη με τον καρκίνο, όπως...
ανακοίνωσε το ίδρυμα επιστημών Σάλι Ράιντ στο Σαν Ντιέγκο. Ήταν 61 ετών.

Η Ράιντ που είχε σπουδάσει φυσικός, ήταν στην πτήση του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, στις 18 Ιουνίου 1983, σε μια εξαήμερη αποστολή όπου τέθηκαν σε τροχιά δύο δορυφόροι. Επανέλαβε τη διαστημική πτήση ένα χρόνο αργότερα.

Η Ραίντ με χάρη και επαγγελματισμό έσπασε τα εμπόδια που υπήρχαν για τις γυναίκες όσον αφορά τις πτήσεις στο διάστημα και ουσιαστικά άλλαξε το πρόσωπο του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.

Μετά την αποχώρηση της από τη NASA το 1989, έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και επιδίωξε να ενθαρρύνει τα νεαρά κορίτσια να συνεχίσουν στο δικό της διαστημικό δρόμο.

Υπηρέτησε επίσης σε διοικητικά συμβούλια έρευνας που εξέτασαν τις συνθήκες συντριβής τόσο του Τσάλεντζερ όσο και του Κολούμπια.

«Η ιστορική πτήση της Σάλι στο διάστημα δημιούργησε νέα κατάσταση για το έθνος και την έκανε ένα πολύ οικείο πρόσωπο στους αμερικανούς» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος Σάλι Ράιντ.

Πηγή:nooz.gr

Σχόλια