Σαμαράς: Προτεραιότητα οι αποκρατικοποιήσεις

06-07-12

















Ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε τον σχηματισμό της κυβέρνησης με την στήριξη τριών κομμάτων διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης και τόνισε πως πρόκειται για κυβέρνηση μακράς πνοής με βάθος τετραετίας.

«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από αλήθεια, προοπτική, ελπίδα και κουράγιο» και «η πρώτη μάχη που θα δώσουμε είναι η μάχη του προφανούς».

Αυτό ανέφερε νωρίτερα από το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Όπως είπε, κάνοντας και ένα λογοπαίγνιο σχετικό με την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, «πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια στην αλήθεια», με όπλο την αποφασιστικότητα και ενότητα του ελληνικού λαού. «Δεν βλέπουμε μόνο με τα μάτια, βλέπουμε πιο μακριά με το μυαλό και την καρδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο κ. Σαμαράς «χαιρέτισε» για πρώτη φορά από την αίθουσα της βουλής, την κυβέρνηση από τρία κόμματα από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις, «η οποία θα πρέπει να έχει ορίζονται τετραετίας», με στόχο να αλλάξει ό,τι μπορεί και να εφαρμόσει ό,τι πρέπει να εφαρμοστεί, μια κυβέρνηση με στόχο να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδα στην Ευρωζώνη, «θέση που κάποιοι από το εξωτερικό υπονομεύουν και κάποιοι στο εσωτερικό ανεύθυνα αποδυναμώνουν», όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος στα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της κρίσης, είπε ότι «κύρια επιδίωξή μας να αντιστρέψουμε την ύφεση» και συμπλήρωσε ότι επιθυμεί να «εγκαινιάσει μια πιο επιθετική βοήθεια.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια σειρά από διαρθρωτικές τομές, όχι επειδή μας τις ζητούν αλλά επειδή πρέπει να τις κάνουμε».

Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε τις αποκρατικοποιήσεις, όσο πιο γρήγορα, σε ΔΕΗ και ΟΣΕ, ενώ έκανε λόγο και για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ακόμη, τόνισε την προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών με δημόσια αρχή εποπτείας και ελέγχου και ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από διεθνείς οίκους για λιμάνια των νησιών μας.

«Δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις όταν περιουσιακά στοιχεία απαξιώνονται«, υπογράμμισε. «Μόνο οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας», είπε.

Εκτός των άλλων αναφέριθηκε στην αλλαγή που πρέπει να γίνει για την βουλευτική ασυλία ου υπάρχει, δηλώνοντας ότι: «Άμεση πρωτοβουλία για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τροποποίηση όσων ισχύουν για τη βουλευτική ασυλία και ότι θα αφορά μόνο για άσκηση του βουλευτικού έργου.».

7. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες που θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

8. Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Συντονισμός των υπουργείων για το καθημερινό κυβερνητικό έργο και ορισμός ενός ανώτατου αξιωματούχου που θα αναλάβει τον μόνιμο μηχανισμό συνεργασίας των υπουργείων και θα είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την αντιμετώπιση του φαινομένου τα μεγάλα έργα να χάνονται στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, και υποσχέθηκε καταπολέμηση σπατάλης μέσω της νέας τεχνολογίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην σημασία της ρευστότητας με σκοπό την επιστροφή καταθέσεων, αλλά μίλησε και για επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Επίσηε μίλησε κια ένας από τα μείζονα προβλήματα που υπάρχουν και δεν είναι άλλο από την εγκληματικότητα, που ταλανίζει καθημερινά τους πολίτες, λέγοντας πως υψίστη κυβερνητική προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη.

Επίσης, έκανε λόγο για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και για την ανεργία που πρέπει να παταχθεί, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, μόνο σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο λόγω βουλευτικών καθηκόντων.

Σατη συνέχεια ο Κ. Σαμαράς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες που θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Συντονισμός των υπουργείων για το καθημερινό κυβερνητικό έργο και ορισμός ενός ανώτατου αξιωματούχου που θα αναλάβει τον μόνιμο μηχανισμό συνεργασίας των υπουργείων και θα είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Τέλος, μίλησε για το μεταναστευτικό και πρόσθεσε ότι «η εποχή της ατιμωρισίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Πηγή:http://www.tsantiri.gr

Σχόλια