Μυστηριώδη μπλε σύννεφα κάνουν τον ουρανό να μοιάζει με θάλασσα

13-07-12



















Τα μυστηριώδες αυτά ηλεκτρικά μπλε κυματιστά σύννεφα που κάνουν τον ουρανό να μοιάζει με θάλασσα παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 19ο αιώνα στην Αρκτική.

Συχνά εμφανίζονται πλέον στις περιοχές που παρατηρείται το Βόρειο Σελάς, πρόσφατα όμως άρχισαν να εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές όπως αυτή της φωτογραφίας μας που έχει ληφθεί στις 12 Ιουλίου λίγη ώρα πριν το ξημέρωμα στην Βαρσοβία.

Από το 2009 και μετά είναι αρκετές οι αναφορές που γίνονται για τα ηλεκτρικά μπλε σύννεφα τα οποία φωτίζουν μόνα τους τον νυχτερινό ουρανό.

Τα ηλεκτρικά αυτά σύννεφα στην πραγματικότητα παρά ότι μοιάζουν να είναι στο διάστημα, βρίσκονται μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα, σε ένα στρώμα που ονομάζεται μεσόσφαιρα και κυμαίνονται από 50 έως 85 χιλιομέτρων. Στη μεσόσφαιρα δεν επικρατεί μόνο πολύ κρύο (-125 C), αλλά και πολύ ξηρή - Παρ 'όλα αυτά, NLCS είναι φτιαγμένα από νερό. Τα σύννεφα αποτελούνται από μικροσκοπικά κρύσταλλα πάγου που το μέγεθος των σωματιδίων τους είναι σαν το καπνό των τσιγάρων. Το πως βρίσκονται όμως κρύσταλλοι πάγου σε μια τόσο άνυδρη ατμόσφαιρα αποτελεί μυστήριο.

Στο σχεδιάγραμμα δίπλα μπορούμε να κατανοήσουμε πως είναι πιθανό τα σύννεφα αυτά να φωτίζονται από τον ήλιο και δίνουν αυτή την οπτική αίσθηση στην επιφάνεια της γης.



Πηγή:nyxtobaths.blogspot.com



Σχόλια