H Aθηνά Ωνάση δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος…

Από την Μαριλένα Αστραπέλλου















To πρωινό της 27ης Απριλίου 2011 θα μπορούσε να είναι σαν όλα τα άλλα για την Αθηνά Ωνάση. Θα ξυπνούσε στο σπίτι της στην Αμβέρσα, για να ζήσει άλλη μία φυσιολογική ημέρα στην εδώ και καιρό ατάραχη έγγαμη ζωή της με τον βραζιλιάνο ιππέα Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο, γνωστό χάριν συντομίας και ως Ντόντα. Θα βοηθούσε να ετοιμαστεί το πρωινό της 11χρονης Βιβιάν, της κόρης του Ντόντα από προηγούμενη σχέση του με την εκρηκτική Βραζιλιάνα Σιμπέλ Ντόρσα, αλλά και του 13χρονου Φερνάντο, του γιου της γυναίκας η οποία είχε εμπιστευτεί την ανατροφή των παιδιών της στη θαλπωρή του σπιτικού των Ντε Μιράντα. Θα ετοίμαζε τα παιδιά προτού τα οδηγήσει ο σοφέρ στο σχολείο τους και μετά θα ξεκινούσε και η ίδια για την καθιερωμένη προπόνηση ιππασίας.
Η ημέρα, όμως, που είχε ξημερώσει δεν ήταν ανέφελη σαν όλες τις άλλες, αλλά μία από τις πιο εφιαλτικές στην ούτως ή άλλως ταραχώδη ζωή της 27χρονης Αθηνάς με το «καταραμένο» γενεαλογικό δέντρο. Η Σιμπέλ είχε βουτήξει στο κενό από τον έβδομο όροφο του διαμερίσματός της στο Σάο Πάολο. Εκτός από το αιφνίδιο σοκ μπροστά στον απρόσμενο χαμό, πολλές δυσάρεστες αναμνήσεις ξύπνησαν στη μοναδική απόγονο και κληρονόμο ενός από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου. Του αυτοδημιούργητου, πρόσφυγα από τη Σμύρνη, ο οποίος έχτισε μια αμύθητη περιουσία κατακτώντας τον κόσμο από θάλασσα (με τα πετρελαιοφόρα του), αέρα (με την Ολυμπιακή) και στεριά (με τα ακίνητα).

Εστω και αν αυτή τη φορά δεν περιέβαλλε αχλύ μυστηρίου την αυτοχειρία της άτυχης γυναίκας, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τη γιαγιά της Αθηνάς, Τίνα Λιβανού, και την περιβόητη υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, ή με τη μητέρα της, Χριστίνα, η οποία είχε βρεθεί νεκρή σε μια μπανιέρα στο Μπουένος Αϊρες υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Προτού βουτήξει στο κενό, η Σιμπέλ Ντόρσα είχε γράψει ένα εκτενές αποχαιρετιστήριο γράμμα στον υπολογιστή της, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που την οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Σε αυτό, απευθυνόταν στα δύο παιδιά της, αλλά δεν ξεχνούσε να αναφερθεί στην Αθηνά και βεβαίως στον πρώην σύντροφό της, τον οποίο καθιστούσε, εμμέσως πλην σαφώς, υπεύθυνο για τη δεινή ψυχολογική της κατάσταση: «Ντόντα, ελπίζω μια μέρα να σε συγχωρήσει ο Θεός γι’ αυτό που μου έκανες… Λυπάμαι την Αθηνά… Ποτέ δεν θα γνωρίσει την πραγματική αγάπη».

Ο Τύπος οργίασε μόλις μύρισε «αίμα» και βάλθηκε να ξεδιαλέγει χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση τις λέξεις στις οποίες ανατρέχει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν θάνατο, με μία μνησίκακη πρώην και με το οικογενειακό δέντρο του Ωνάση: «Τραγωδία», «Νέμεσις», «κατάρα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν μπήκε απρόσκλητος στο «πάρτι» του κανιβαλισμού. Το γράμμα είχε σταλεί μέσω e-mail από την ίδια την Ντόρσα στον αρχισυντάκτη του δημοφιλέστατου κουτσομπολίστικου περιοδικού της Βραζιλίας, «Caras» (Πρόσωπα), Γκιλμπέρτο Σκάρπα. Μια όχι και τόσο αναπάντεχη κίνηση από μια γυναίκα που αποζητούσε απεγνωσμένα την προβολή και τη δημοσιότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της μέσα από προκλητικές δηλώσεις και φωτογραφίσεις, όπως για το «Playboy» Βραζιλίας το 2008.


















Η Αθηνά, από την άλλη, η ακριβοθώρητη κληρονόμος, η οποία πάντα αποζητούσε απεγνωσμένα να αποφεύγει τη δημοσιότητα, το κορίτσι που αρνήθηκε να δώσει στον Τύπο φωτογραφίες από τον γάμο της, όταν είδε στη βραζιλιάνικη τηλεόραση εικόνες της νεκρής μητέρας της, βρέθηκε να βλέπει και πάλι την ιστορία της ζωής της τυπωμένη στα πρωτοσέλιδα. Και τον σύζυγό της να κατηγορείται ότι οδήγησε στην απόγνωση την πρώην του επειδή πήρε από κοντά της τα παιδιά της, ρίχνοντάς της το «δόλωμα» του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.


Η ολίγον από μοντέλο, ολίγον από ηθοποιός και συγγραφέας Σιμπέλ Ντόρσα, γνωστή και ως «η Σίντι Κρόφορντ της Βραζιλίας», χάρη στην ομοιότητά της με την αμερικανίδα συνάδελφό της, είχε δεχθεί βαρύ πλήγμα στον εγωισμό της όταν ο Ντόντα την άφησε, όπως ισχυριζόταν, για τη 17χρονη Αθηνά.



Το ζευγάρι, από την άλλη, πάντα διατεινόταν ότι η εν λόγω σχέση είχε τελειώσει όταν εκείνοι συνδέθηκαν. «Με παράτησε για τα λεφτά της. Πάντα μου έλεγε ότι την έβρισκε χοντρή και άσχημη». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός της αυτόχειρος πρώην του Ντόντα. Η σύγκριση με την εντυπωσιακή Βραζιλιάνα θα πρέπει να ήταν, ούτως ή άλλως, επώδυνη για την Αθηνά και η θυελλώδης σχέση του Ντόντα μαζί της μια ενοχλητική υπενθύμιση των σωματικών προσόντων στα οποία εκείνη υπολειπόταν. Σταδιακά, τα μαλλιά της Αθηνάς άρχισαν να ξανθαίνουν. Μόλις στα 18 της, εθεάθη στο πλευρό του Ντόντα να βγαίνει από την κλινική όπου χειρουργούσε ο διάσημος βραζιλιάνος πλαστικός χειρουργός, Ρικάρντο Λέμος, έχοντας μόλις υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση στην κοιλιά και στα οπίσθια – όπως τουλάχιστον διέρρευσε –, οπότε ο μέλλων σύζυγός της θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός και καθοδηγητής της προς την αναζήτηση της αισθητικής τελειότητας. Η ετυμηγορία ήταν αμείλικτη. Η σαφέστατα πιο ευειδής και καλλίγραμμη κόρη της υπέρβαρης Χριστίνας είχε ακολουθήσει τη μοίρα της και αδυνατούσε να βρει έναν άνδρα που να την αγαπάει χωρίς ρητές προϋποθέσεις. «Οταν μαθεύτηκε ότι θα παντρευτεί την Αθηνά, όλοι είπαν ότι είχε χτυπήσει “τζακπότ”» λέει στο BHmagazino συμπατριώτης του φωτορεπόρτερ στον χώρο των βραζιλιάνικων εκδόσεων. «Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Σιμπέλ, όλοι είχαν διαβλέψει ότι επρόκειτο για ένα τεράστιο λάθος εξαιτίας της αστάθειας και της εκκεντρικότητας του χαρακτήρα της».


Ο Ντόντα είχε γνωρίσει την κατά 12 χρόνια νεότερή του Αθηνά στην περιώνυμη σχολή ιππασίας του Νέλσον Πεσόα των Βρυξελλών και της είχε κλέψει την καρδιά με την ακαταμάχητη γοητεία του. «Είναι ο χειρότερος άνδρας που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου, είναι ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε πρόβατο» έγραφε με πεποίθηση στο γράμμα της η Σιμπέλ Ντόρσα. «Είναι ένας πολύ ωραίος και καλοσυνάτος τύπος» αντιτείνει ο φωτορεπόρτερ. «Είναι πάντα γελαστός και ευγενικός και πλέον η κοινή γνώμη της Βραζιλίας είναι πεπεισμένη ότι αγαπάει πραγματικά την Αθηνά».

Η ελπίδα των 320.000 δολαρίων

Η ντροπαλή Αθηνά, με την παιδική σαν από καρτούν φωνούλα, που μισεί τις κοσμικότητες, βρήκε απάγκιο στην αγκαλιά του καβαλιέρο της, δηλαδή του ιππέα-ιππότη της. Οπως κάθε φυσιολογική γυναίκα με οικογενειακές υποχρεώσεις, φροντίζει να είναι στην ώρα του για την προπόνηση ποδοσφαίρου ο έφηβος Φερνάντο, ο γιος της Ντόρσα από σχέση της με βραζιλιάνο επιχειρηματία, και δέχεται τα πειράγματά του για τις αδέξιες επιδόσεις της σε αυτό όταν παίζουν μαζί στον κήπο. Με τη Βιβιάν μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ιππασία, ενώ μαζί επιδίδονται σε «κοριτσίστικες δραστηριότητες», για παράδειγμα ψήνουν μπισκότα κάνοντας άνω-κάτω την κουζίνα.

Η Αθηνά έχει μεγάλη αδυναμία στην κόρη του Ντόντα. Εξάλλου, έχουν άλλο ένα – όχι τόσο ευχάριστο – κοινό. Η μητέρα της Βιβιάν πέθανε στα 37 χρόνια της, στην ίδια ηλικία δηλαδή που άφηνε την τελευταία πνοή της η Χριστίνα Ωνάση. Η Αθηνά, ως ορφανό από μητέρα κορίτσι, ευτύχησε να έρθει αντιμέτωπη με την καλοσύνη μιας «ξένης» γυναίκας, της συζύγου του πατέρα της Τιερί Ρουσέλ, Γκάμπι Λαντχάγκε. Με τη σειρά της, λοιπόν, ανταποδίδει την αγάπη που της προσφέρθηκε – λέγεται, μάλιστα, ότι έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να υιοθετήσει όχι μόνο τη Βιβιάν, αλλά και τον Φερνάντο. Η σχέση της, εξάλλου, με τον Ντόντα μοιάζει δομημένη επάνω σε γερά θεμέλια. Οι δυο τους έχουν πολλά κοινά, δηλαδή το εξής ένα και βασικό: όλη τους η ζωή είναι τα άλογα. Από μικρά παιδιά, αγαπούσαν την ιππασία και δεν ολοκλήρωσαν ποτέ εγκύκλιες σπουδές, λέγεται δε ότι δεν τελείωσαν καν το σχολείο προκειμένου να αφοσιωθούν στο πάθος τους. Οπως περίπου η 18χρονη Χριστίνα εγκατέλειπε τις σπουδές της στο Queen’s College του Λονδίνου, μόλις έναν χρόνο μετά την εγγραφή της, για να αφοσιωθεί στην πραγματική ζωή και στις επιχειρήσεις του πατέρα της.

«Η Αθηνά, πρωτίστως, αλλά και ο Ντόντα δεν είναι σε θέση να μιλήσoυν για κανένα άλλο θέμα πέρα από τα άλογα. Τα άλογα είναι όλη τους η ζωή» μιλάει για τη μονομανία τους άνθρωπος που τους έχει συναναστραφεί σε ιππικούς αγώνες. Παρ’ όλη την απόλυτη αφοσίωση στο συγκεκριμένο σπορ, κατά γενική ομολογία η Αθηνά είναι μια μέτρια, αλλά φιλότιμη ιππεύτρια, ενώ ο άνδρας της είναι αθλητής ολυμπιακών προδιαγραφών στην υπερπήδηση εμποδίων (show jumping) – έχει, εξάλλου, στην κατοχή του δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια με την ομάδα της Βραζιλίας, στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα και του Σίδνεϊ.

«Το πρόβλημα με τον Ντόντα ήταν πάντα τα χρήματα. Δεν βγάζει αρκετά, αλλά έχει πάθος με τα ακριβά άλογα» ακούγεται σαν απειλητική προειδοποίηση μια παλιά δήλωση της Σιμπέλ Ντόρσα. Γόνος πλούσιας οικογένειας και γιος ιδιοκτήτη μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας μεν, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να αγοράσει με την ευκολία της Αθηνάς την περίφημη αγελάδα «Esperança» (Ελπίδα), η οποία είχε στοιχίσει 320.000 δολάρια – ένα από τα πρώτα δώρα της Αθηνάς στον Ντόντα για τη φάρμα του. Μια απόδειξη ότι στις φλέβες της Αθηνάς κυλάει το αίμα των Ωνάση και δη του παππού της, ο οποίος αγαπούσε τα ακριβά δώρα προς τις γυναίκες του. Οπως το μονόπετρο δαχτυλίδι 40 καρατίων που έδωσε στην Τζάκι Κένεντι όταν εκείνη δέχτηκε να τον παντρευτεί. Το 1996 έφτασε να πουληθεί προς 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία των Sotheby’s.

1.000 μπουκάλια σαμπάνια

Οι φωτογραφίες με τις τρυφερές εκδηλώσεις αγάπης της Αθηνάς και του αγαπημένου της μοιάζουν εντελώς απροσποίητες. Ιδίως όταν τις συγκρίνει κανείς με τα πολυκαιρισμένα πορτρέτα του γοητευτικού, αλλά ντροπιασμένου Τιερί Ρουσέλ στο πλάι της ευτραφούς, αλλά μακάρια ερωτευμένης Χριστίνας Ωνάση. Η Αθηνά είναι πάντα δίπλα του σε κάθε αγώνα του για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, χωρίς να χάνει λεπτό από κοντά του «λες και φοβάται μήπως τον χάσει ξαφνικά», όπως ψιθυρίζει ο κόσμος. Εκείνος φροντίζει όσο μπορεί να την προστατεύει από τη δημοσιότητα, που τόσο την απωθεί. Οταν θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις κατηγορίες και τις υπόνοιες που είχε εκτοξεύσει εναντίον του η πρώην σύζυγός του στο αποχαιρετιστήριο γράμμα της στο «Caras», ο Ντόντα φρόντισε να φωτογραφηθεί μόλις έναν μήνα μετά με ένα πλατύ, αστραφτερό χαμόγελο, μαζί με τα παιδιά, για το ανταγωνιστικό περιοδικό «Contigo!». H Αθηνά, όπως ήταν αναμενόμενο, έλειπε από το κάδρο. «Φέρνει την αρμονία στην οικογένειά μας» δήλωνε ο Ντόντα. «Θέλουμε να κάνουμε και δικά μας παιδιά, αλλά περιμένουμε το κατάλληλο timing. Για την ώρα, προηγούνται οι υποχρεώσεις της ως ιππεύτριας». Και σαν μπόνους δημοσιότητας, έδινε στο περιοδικό μια πολυπόθητη φωτογραφία του γάμου τους προς δημοσίευση.

Η Αθηνά είναι μια απλή κοπέλα που δεν φημίζεται για την αδυναμία της στα «λούσα». Ο γάμος της, όμως, με τον Ντόντα τελέστηκε με τη χλιδή που θα άρμοζε σε μια Ωνάση. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2005, στο Ιδρυμα Μαρίας Λουίζας-Οσκαρ Αμερικάνο (Maria Luisa & Oscar Americano Foundation), στην αριστοκρατική περιοχή Μορούμπι του Σάο Πάολο, χίλια μπουκάλια σαμπάνια τοποθετήθηκαν στον πάγο προκειμένου να πιουν στην υγειά του ζεύγους οι περίπου 750 καλεσμένοι του. Καθώς οι 450 φύλακες ασφαλείας επαγρυπνούσαν και οι παπαράτσι του «Caras» πάσχιζαν μέσα από ένα ελικόπτερο να ξεκλέψουν ένα πολύτιμο ενσταντανέ, η πανευτυχής Αθηνά, με το στράπλες Valentino νυφικό της και την πεντάχρονη Βιβιάν ως παρανυφάκι, παντρευόταν τον άνδρα της ζωής της. Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά, δηλώνει ότι το timing είναι πλέον κατάλληλο και ότι θα ήθελε να κάνει και ένα δικό της παιδί.

Η Αθηνά έμαθε με ευκολία τα πορτογαλικά και πρόσθεσε άλλη μία γλώσσα, πέρα από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα σουηδικά, στο βιογραφικό της. Ετσι, είναι πλέον πολύγλωσση, όπως ήταν η μητέρα της και ο παππούς της. Στη Βραζιλία έγινε ιδιαίτερα συμπαθής όταν καθιέρωσε, το 2007, τους ιππικούς αγώνες «The Athina Onassis International Show» στο Σάο Πάολο, με τον Ντόντα να τελεί χρέη προέδρου της οργανωτικής επιτροπής. Παρ’ όλα αυτά, το ζευγάρι ζει στην Αμβέρσα και όχι στο Σάο Πάολο, όπου είχαν αρχικά εγκατασταθεί μετά τον γάμο τους. Αφενός απέχουν μόλις 25 λεπτά από τη μικρή πόλη της Ολλανδίας, Βόλκενσβαρντ, όπου βρίσκεται το ιδιόκτητο κέντρο εκτροφής και εκπαίδευσης αλόγων, AD Sport Horses. Αφετέρου οι απαγωγές δεν είναι συχνές στην ξεχασμένη αυτή γωνιά της Κεντρικής Ευρώπης, σε αντίθεση με τη Βραζιλία των τεράστιων κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων. Ο φόβος και η ανασφάλεια που είχε καλλιεργήσει στην Αθηνά ο πατέρας της από τότε που ήταν «το πιο πλούσιο κοριτσάκι του κόσμου», με τις δήθεν επαπειλούμενες απόπειρες απαγωγής της και τους σωματοφύλακες που έψαχναν κάτω από το κρεβάτι της προτού κοιμηθεί (όπως σε εκείνη την περιβόητη επίσκεψή τους στον Σκορπιό, όταν εκείνη ήταν 10 ετών), δεν πρέπει να ξεριζώθηκαν ποτέ από μέσα της.

Η ζωή στην Αμβέρσα

Το σπίτι στην κοινότητα Oud-Turnhout της Αμβέρσας στοίχισε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με φλαμανδικά δημοσιεύματα. Οι διακριτικά αδιάκριτοι γείτονες προσπαθούν να διακρίνουν το πρόσωπο της Αθηνάς πίσω από τα φιμέ τζάμια της Rolls-Royce που βγαίνει από τις πύλες του σπιτιού καθημερινά, ενώ ένας από αυτούς δηλώνει: «Είναι πολύ ωραία η περιοχή μας, όμως αν είχα τα λεφτά της θα αγόραζα ένα κτήμα δίπλα στη θάλασσα». Η Αθηνά έχει ένα ολόκληρο νησί δικό της να παραθερίσει ή να ζήσει αν επιθυμεί να βρεθεί δίπλα στη θάλασσα, τον περίφημο Σκορπιό.

Το άνυδρο νησί του Ιονίου, που αγόρασε ο Ωνάσης το 1963 και μετέτρεψε σε έναν επίγειο παράδεισο φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα. Ομως, αν κάποια στιγμή προτιμήσει το υγρό στοιχείο από τα άλογα, σίγουρα δεν θα επιλέξει να έρθει στην Ελλάδα για να το απολαύσει. Ο Σκορπιός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πωλείται, αλλά κανείς αγοραστής δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής να αποκτήσει το νησί όπου βρίσκονται οι τάφοι της μητέρας της, του παππού της, του θείου της. Το μέρος όπου βαφτίστηκε η Αθηνά, το πάλαι ποτέ ησυχαστήριο του μεγιστάνα, αλλά και σημείο αναφοράς του διεθνούς τζετ σετ, εκεί όπου γίνονταν τα παροιμιώδη γλέντια πάνω στα τραπέζια. Εκεί όπου τελέστηκε ο γάμος του Ωνάση με τη χήρα του Τζον Φ. Κένεντι το 1968, αυτός που έμεινε γνωστός ως «ο γάμος του αιώνα» μολονότι έγινε με λιγοστούς προσκεκλημένους.

«Η Αθηνά αισθάνεται απέχθεια πλέον για καθετί το ελληνικό» λέει έλληνας γνωστός της. Οχι, δεν αναφέρεται σε εκείνη την παλιά δήλωση που είχε κάνει ως 14χρονο κορίτσι στην Ελβετική Αρχή Ανηλίκων το 1999, μάλλον καθοδηγούμενη από τον πατέρα Ρουσέλ, ο οποίος την είχε απομακρύνει από οτιδήποτε ελληνικό. Ηταν η περίοδος που ο Ντόντα δεν βρισκόταν στη ζωή της και το επίθετο Ωνάσης δεν συμπεριλαμβανόταν στο όνομά της, καθώς είχε προσφύγει σε ένα δικαστήριο του Παρισιού για να το απαλείψει. Τότε ήταν η Αθηνά Ρουσέλ, η οποία ήδη από τα τρία χρόνια της, μετά δηλαδή τον θάνατο της μητέρας της, είχε αποκτήσει μια καινούργια οικογένεια. Αυτή του πατέρα της, Τιερί Ρουσέλ, και της συντρόφου του και πρώην μανεκέν, της Σουηδέζας Γκάμπι.

Το ζευγάρι είχε σχέσεις ήδη από το 1974, δέκα χρόνια δηλαδή προτού ο Ρουσέλ παντρευτεί τη Χριστίνα Ωνάση. Το πρώτο τους παιδί, ο Ερίκ, κυοφορήθηκε μάλιστα παράλληλα με την Αθηνά, ερήμην της Χριστίνας. Οταν εκείνη το έμαθε τελικά, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί γιατί δεν ήθελε να χάσει τον Ρουσέλ από κοντά της, του πρότεινε μάλιστα χρήματα για να μην την εγκαταλείψει. Η γέννηση, όμως, ενός δεύτερου παιδιού, της Σαντρίν, δύο χρόνια μετά, αποτέλεσε τη χαριστική βολή ακόμη και για την εύθραυστη και ανασφαλή Χριστίνα. Το διαζύγιο Ρουσέλ – Ωνάση βγήκε το ’87. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο γυναίκες του Ρουσέλ φωτογραφίζονταν με τα παιδιά τους, συμφιλιωμένες. Λέγεται, μάλιστα, ότι έζησαν για λίγο όλοι μαζί σαν μια μεγάλη, χαρούμενη οικογένεια στο σπίτι της Χριστίνας στην Μπουαλάντ της Γενεύης. Η Χριστίνα δεν ήθελε να μεγαλώσει η Αθηνά χωρίς να γνωρίζει τα ετεροθαλή αδέλφια της και βεβαίως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δεν θα συνέτρεχε τελικά λόγος τέτοιας ανησυχίας.

Οι συνθήκες θανάτου της Χριστίνας

Η Αθηνά-Ελένη γεννήθηκε στο Αμερικανικό Νοσοκομείο των Παρισίων, στο Νεϊγί του Σηκουάνα, το 1985. Δώδεκα χρόνια, δηλαδή, μετά τον χαμό του 25χρονου θείου της Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα, έντεκα χρόνια μετά τον θάνατο της γιαγιάς της – από την οποία πήρε και το όνομά της – και δέκα χρόνια αφότου ο παππούς της πέθανε στα 69 του, στην ίδια κλινική, από οξεία μυασθένεια, συντετριμμένος από το πλήγμα της απώλειας του μοναχογιού του. Μέχρι τον θάνατο της Χριστίνας, η Αθηνά ζούσε ανάμεσα σε Παρίσι, Φοντενεμπλό, Νότια Γαλλία και Ελβετία, όπου βρίσκονταν δηλαδή τα σπίτια της μητέρας της. Τελικά μεγάλωσε στην Ελβετία, στο χωριό Lussy-sur-Morges κοντά στη Λωζάννη. Η βίλα της οικογένειας Ρουσέλ διέθετε μόλις πέντε υπνοδωμάτια, ενώ η ίδια πήγε σε δημόσιο σχολείο της περιοχής, εννοείται πάντα συνοδευόμενη από τους σωματοφύλακές της. Λέγεται ότι κοντά στη θετή μητέρα της βρήκε τη σταθερότητα που ίσως να μην κατάφερνε να της προσφέρει η βιολογική της μητέρα.

Η Χριστίνα τη λάτρευε, αλλά την κακομάθαινε με δώρα όπως ρουχαλάκια υψηλής ραπτικής, δύο μικρούς ζωολογικούς κήπους (σε Φοντενεμπλό και Μπουαλάντ) και μια Ferrari Testarossa σε μινιατούρα για καροτσάκι. Τα πιο ακριβά δώρα «προτού πάρει κάθε φορά το αεροπλάνο για να πάει να βρει έναν άνδρα που θα την αγαπούσε για τον εαυτό της και όχι για τα χρήματά της», όπως έγραφε ο δημοσιογράφος Νίκολας Γκέιτζ σε άρθρο του για την Αθηνά στο «Vanity Fair» το 2005. Εκείνη την εποχή συγκεκριμένα, ο άνδρας που φαινόταν να διαθέτει αυτά τα εχέγγυα ήταν ο Γιώργος-Χόρχε Τσολμεκτσόγλου, ο πρόεδρος της ελληνικής παροικίας στο Μπουένος Αϊρες. Αυτός θα ήταν το πέμπτο στεφάνι της αν δεν την προλάβαινε ο θάνατος. Οσο η Αθηνά ήταν στο Παρίσι με ωτίτιδα, η Χριστίνα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της αδελφής του Τσολμεκτσόγλου, Μαρίνας Ντιντερό, στις 19 Νοεμβρίου του 1988. Το περιεχόμενο της νεκροψίας δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Οι σαφείς υπόνοιες ότι η χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων διαίτης οδήγησαν στο «πνευμονικό οίδημα», που δόθηκε ως αιτία θανάτου, έπεισαν ελάχιστους.

Αυτοκτονία; Εγκληματική ενέργεια; Η τοξικολογική εξέταση, πάντως, δεν είχε εντοπίσει κανενός είδους ουσίες στον οργανισμό της. Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου της, εκδόθηκαν δύο επίσημα έγγραφα από τις δικαστικές υπηρεσίες της Αργεντινής. Στο πρώτο έγγραφο (21.12.1989) η απώλεια της Χριστίνας Ωνάση αναφέρεται ως «λυπηρό συμβάν, στερημένο από κάθε εγκληματικότητα», ενώ στο δεύτερο (8.5.1990) αναφέρεται η έκφραση: «Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας έδιναν μια απόλυτη σιγουριά για να απορρίψουμε την εγκληματική ενέργεια». Το συλλογικό φαντασιακό προτίμησε να δώσει μια μεταφυσική χροιά: «κατάρα». Εξάλλου, η ασχημούλα, ανασφαλής και καλομαθημένη Χριστίνα δεν μπόρεσε ποτέ να ευτυχήσει στην προσωπική της ζωή. Ο Τιερί Ρουσέλ ήταν ο τέταρτος σύζυγός της, ο άνδρας που κατάφερε να της δώσει αυτό που επιθυμούσε διακαώς για πολλά χρόνια: ένα παιδί. Είχε προηγηθεί ο κατά 27 χρόνια μεγαλύτερός της αμερικανός κτηματομεσίτης Μ. Τζ. Μπόλκερ, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη μόλις εννέα μήνες, καθ’ ότι η «πατρική» αγκαλιά του δεν έγινε το πολυπόθητο βάλσαμο για τα τραύματα που της είχε προκαλέσει ο χωρισμός των γονιών της όταν ήταν κοριτσάκι. Είχε ακολουθήσει ο τραπεζίτης και εφοπλιστής Αλέξανδρος Ανδρεάδης, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, όταν η Χριστίνα είχε μείνει ολομόναχη στον κόσμο, και έπειτα ο ρώσος ναυτιλιακός υπάλληλος, Σεργκέι Καούζοφ, με το περίφημο γυάλινο μάτι. Τα μέλη της οικογένειας Ωνάση είχαν πάντα την τάση να εκπλήσσουν τον κόσμο με τις επιλογές συντρόφων τους. Η γιαγιά της Αθηνάς, μετά τον Ωνάση είχε παντρευτεί τον δούκα τον Μπλάντφορντ (σύμφωνα με τα κείμενα του δημοσιογράφου Δημήτρη Λιμπερόπουλου, ο Ωνάσης τον αποκαλούσε «αδελφή»), ενώ στο τέλος, από όλους τους άνδρες του κόσμου, είχε επιλέξει τον άνδρα της νεκρής αδελφής της, Ευγενίας, τον Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος ήταν μάλιστα υπόλογος ότι είχε προκαλέσει τον θάνατό της από ξυλοδαρμό…

Ο λιμενεργάτης Ωνάσης

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, από την άλλη, ερωτεύτηκε παράφορα την Κάλλας, όμως ύστερα από εννιά χρόνια σχέσης μαζί της επέλεξε να παντρευτεί την Τζάκι Κένεντι, οδηγώντας την ντίβα στην απόγνωση και στην κατάθλιψη. Ο Ωνάσης ήξερε πώς να γοητεύει τις γυναίκες, ακόμη και όταν δεν ήταν σε θέση να τους επιδεικνύει το πορτοφόλι του. Από τότε που έφτασε απένταρος στο Μπουένος Αϊρες το 1923, στα 17 χρόνια του, και δούλευε ως πλύντης, λιμενεργάτης και κατόπιν ως νυχτερινός τηλεφωνητής, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να προωθήσει τα τσιγάρα του με τον καπνό που του έστελνε ο πατέρας του από την Αθήνα, πετώντας άδεια πακέτα σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Η σοπράνο Κλαούντια Μούτζο, με την οποία έζησε έναν παθιασμένο έρωτα, έβαλε στη μακρόστενη πίπα της τα τσιγάρα του και τον ίδιο τον Ωνάση στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Από τα τσιγάρα, ο Ωνάσης απέκτησε το πρώτο του εκατομμύριο. Σειρά είχαν τα πετρελαιοφόρα, που θα τον έκαναν τον πανίσχυρο άνδρα που θα παντρευόταν τελικά το 1946, στη Νέα Υόρκη, την κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Τίνα. Μαζί, έμελλε να φέρουν στον κόσμο τη μητέρα της Αθηνάς, Χριστίνα, τέσσερα χρόνια μετά. H αγαπημένη κόρη του Ωνάση έζησε ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και Ελβετία και δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τις σχέσεις του πατέρα της αφότου χώρισε με τη μητέρα της.

Ο ρόλος του Ρουσέλ

Η Αθηνά, από την άλλη, μεγάλωσε σε ένα σταθερό περιβάλλον μαζί με τη στοργική Γκάμπι, τον αυταρχικό Ρουσέλ και τα τρία παιδιά τους – καθώς η μικρή Γιοχάνα είχε προστεθεί στην οικογένεια έναν χρόνο μετά τον γάμο τους, το 1990. Παρ’ όλα αυτά, παρέμενε φοβισμένη και άτολμη, πάντα κρυμμένη πίσω από τον πατέρα της, ως τη στιγμή που έκλεισε τα 17 χρόνια της και αποφάσισε να πάει στις Βρυξέλλες για να ασχοληθεί με την ιππασία. Ενα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα ανεξαρτησίας. Η γνωριμία με τον Ντόντα ήταν η απαρχή τεράστιων αλλαγών στη ζωή της. Κατ’ αρχάς, αναγκάστηκε να έρθει σε ρήξη με τον Ρουσέλ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έβλεπε με καλό μάτι τον υποψήφιο μνηστήρα γιατί τον θεωρούσε προικοθήρα.

Ο πάλαι ποτέ πλεϊμπόι και γόνος πλούσιας οικογένειας φαρμακοβιομηχάνων, Ρουσέλ, με ταλέντο στην κατασπατάληση ξένων περιουσιών, προφανώς έκρινε προκαταβολικά και εξ ιδίων τα αλλότρια. Αναπόφευκτα, η οικογένεια Ρουσέλ, πλην της ετεροθαλούς αδελφής της Αθηνάς, Σαντρίν, δεν ήταν καλεσμένη στον γάμο της με τον Ντόντα. Υπό την προστασία, την επιρροή και την καθοδήγηση (;) του δικού της γοητευτικού βραζιλιάνου πλεϊμπόι, η Αθηνά άρχισε να κάνει δειλά βήματα προσέγγισης της ελληνικής ταυτότητάς της, κάτι που όφειλε να είχε φροντίσει ο πατέρας της, όπως προϋπέθετε – εις μάτην, όπως αποδείχθηκε – η συμφωνία που είχε υπογράψει με τους διαχειριστές της περιουσίας της ανήλικης Αθηνάς. Το επίθετο Ωνάσης επανήλθε, ενώ αυτή τη φορά αφαιρέθηκε το Ρουσέλ. Η εγγονή του πιο πλούσιου Ελληνα που υπήρξε ποτέ είναι πλέον γνωστή ως Αθηνά Ωνάση ντε Μιράντα. Και, από τη στιγμή που οι σχέσεις με τον πατέρα της έγιναν ανύπαρκτες, η Αθηνά πήρε φόρα και έκανε μια μεγάλη δρασκελιά προς τη χώρα καταγωγής της μητέρας της.

Η ελληνική υπηκοότητα του Ντόντα



Η Αθηνά Ωνάση είχε ανέκαθεν ελληνικό διαβατήριο. Η Χριστίνα είχε μεριμνήσει να τη δηλώσει στον Δήμο Αθηναίων όταν γεννήθηκε. Στους πολυάριθμους αγώνες που παίρνει μέρος αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελλάδας και η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας ενημερώνει κάθε φορά τους διοργανωτές της εκάστοτε διοργάνωσης για την επικείμενη συμμετοχή της. Λίγο μετά τον γάμο της με τον Ντόντα, και όσο ζούσαν ακόμη στη Βραζιλία, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να μάθει ελληνικά. Εν συνεχεία το ζευγάρι είχε εκφράσει την επιθυμία να δοθεί στον Ντόντα η ελληνική υπηκοότητα, προκειμένου να αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008.

Προφανώς, όπως λέγεται, το ζευγάρι σκεφτόταν σοβαρά να έχει την Ελλάδα ως βασικό τόπο διαμονής. Αναπόφευκτα προκύπτει λοιπόν η απορία πώς έφτασε εκ νέου να αποστρέφεται η Αθηνά Ωνάση «οτιδήποτε το ελληνικό», όπως προαναφέρθηκε. Η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα ήταν το 2007, προκειμένου να παρευρεθεί στο Γκραν Πρι Ιππασίας, αφιερωμένο στη μνήμη της Χριστίνας Ωνάση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και διεξήχθη στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου. «Είχαμε μια άριστη συνεργασία» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Ισίδωρος Κούβελος. «Είχε ενδιαφερθεί να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα εκμάθησης ιππασίας νέων παιδιών, αλλά και διεθνείς αγώνες ιππασίας, στα οποία ο άνδρας της θα ήταν επικεφαλής. Ηθελε να κάνει επενδύσεις που αφορούσαν την ιππασία».

Εκτοτε απέχει και σιωπά. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο προξενείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο και κουμπάρος στον γάμο της, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, τηρεί σιγή ιχθύος. «Εχω να τους δω πάνω από έναν χρόνο. Δεν μου επιτρέπεται να μιλάω εκ μέρους τους ή για αυτούς» θα πει στο BHmagazino για την Αθηνά και τον Ντόντα. Στα καθ’ ημάς, το αίτημα ελληνοποίησης του Ντόντα δεν ικανοποιήθηκε τελικά. «Δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει Ελληνας» διευκρινίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο τότε αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών. «Για να πάρεις την ιθαγένεια πρέπει να έχεις ζήσει ένα συγκεκριμένο διάστημα στην Ελλάδα, κάτι που δεν είχε συμβεί με τον Ντε Μιράντα. Στον κώδικα ιθαγένειας που είχε ψηφιστεί το 2004 υπάρχει μια διάταξη η οποία λέει ότι μπορεί να απονέμεται τιμητικά η ιθαγένεια σε εκείνους που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στο έθνος. Οπως είχε γίνει, για παράδειγμα, με τον Αντονι Κουίν. Την πρωτοβουλία για την τιμητική αυτή απονομή την παίρνει ο υπουργός Εσωτερικών» αναφέρει ο υπουργός.

Και συνεχίζει: «Κάποια μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί που είχαν σχέση με τον αθλητισμό είχαν κάνει τη σκέψη πως έπρεπε να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Ο σύζυγος, όμως, της κυρίας Ωνάση δεν είχε προσφέρει καμία υπηρεσία στο έθνος πέρα από το ότι είχε παντρευτεί μια Ελληνίδα. Και ούτε μπορείς να δώσεις την ιθαγένεια με την προοπτική ότι κάποιος ενδέχεται να προσφέρει στο μέλλον. Σκεφτείτε να είχαμε δώσει την ιθαγένεια στον Τιερί Ρουσέλ, ο οποίος επέδειξε τη συμπεριφορά που επέδειξε. Ο λόγος για τον οποίο επιδίωκαν να πάρει την ιθαγένεια ήταν για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Φίλοι της Αθηνάς, πάντως, μιλώντας στο BHmagazino εκφράζουν μια διαφορετική άποψη: «Γιατί να μην ελληνοποιηθεί ο Μιράντα;» λένε. «Τι πρόβλημα θα δημιουργούσε; Μόνο διεθνή προβολή θα έφερνε στην Ελλάδα και σίγουρα δεν θα διεκδικούσε μια θέση στο Δημόσιο. Η Αθηνά και ο Ντόντα ήθελαν να συσφίξουν τη σχέση τους με την Ελλάδα. Να διοργανώσουν διεθνείς ιππικούς αγώνες, και μάλιστα να μείνουν και στην Ελλάδα. Η Αθηνά ήθελε να χτίσει στο οικόπεδο του παππού της στη Γλυφάδα, αλλά όταν αρνήθηκε το ελληνικό κράτος την υπηκοότητα στον Ντόντα, αποφάσισε να το πουλήσει». Εδώ και λίγο καιρό, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συζητούν πως το ζευγάρι σκέφτεται όλο και πιο σοβαρά την επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χτιστεί ένα οίκημα, είτε για περιστασιακή είτε για μόνιμη κατοικία.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές αποκρούουν κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ότι η άρνηση απόδοσης της υπηκοότητας στον Ντόντα μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Ιδρυμα Ωνάση. Δημοσιεύματα του 2005 ανέφεραν ότι η Αθηνά θα επιχειρούσε να διεκδικήσει δικαστικά την προεδρία του Ιδρύματος. Ωστόσο, ακόμη και αν η Αθηνά διερεύνησε τη δυνατότητα αυτή, ποτέ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση της προεδρίας του Ιδρύματος, όπως βεβαιώνουν πηγές του Ιδρύματος. «Από τότε που μεγάλωσε και εκπροσωπεί τον εαυτό της, δεν υπήρξε η παραμικρή αντιδικία μαζί της» μεταδίδουν. «Αντιδικία υπήρχε με τον πατέρα της, αλλά προσέξτε: όχι με το Ιδρυμα, αλλά με τους διαχειριστές της περιουσίας της κόρης του, οι οποίοι τύχαινε να είναι οι ίδιοι με αυτούς του Ιδρύματος. Το Ιδρυμα κληρονόμησε τον Αλέξανδρο και όχι τη Χριστίνα, γι’ αυτό και λεγόμαστε “Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης”. Η Αθηνά Ωνάση δεν έχει εκδηλώσει ποτέ την επιθυμία να αναλάβει την προεδρία».

Πόσο πλούσια είναι η Αθηνά Ωνάση;

Είναι άγνωστο πόση είναι ακριβώς η περιουσία της Αθηνάς Ωνάση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «δισεκατομμυριούχος κληρονόμος» των σκανδαλοθηρικών εντύπων δεν ήταν ποτέ στ’ αλήθεια δισεκατομμυριούχος. Η Αθηνά κληρονόμησε τη μητέρα της, δηλαδή την περιουσία που της είχε αφήσει η Τίνα Λιβανού, καθώς και το ήμισυ της περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση που της αναλογούσε. Το υπόλοιπο μισό της περιουσίας του Ωνάση ανήκε, όπως είναι γνωστό, στο Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, ενώ τη διαχείριση και των δύο μεριδίων είχαν αναλάβει οι διαχειριστές του Ιδρύματος, σύμφωνα με την αρχική επιθυμία του Ωνάση και τη μετέπειτα της Χριστίνας, η οποία είχε διεκδικήσει την ξεκάθαρη μοιρασιά (που δεν είχε κάνει εξαρχής ο Ωνάσης).

Και επειδή ποτέ δεν εμπιστεύτηκε απόλυτα τον Ρουσέλ, στη διαθήκη της η Χριστίνα ανέθεσε σε πενταμελή επιτροπή τη διαχείριση της περιουσίας της κόρης της, την οποία κατέστησε μοναδική κληρονόμο. Η επιτροπή αποφάσιζε πλειοψηφικά και σε αυτήν ο Ρουσέλ συμμετείχε ως απλό μέλος με μία ψήφο. Ο Ρουσέλ προσέβαλε τη διαθήκη, δεν κατάφερε, όμως, να καρπωθεί την περιουσία της κόρης του. Αρκούνταν να διαχειρίζεται το ποσό για τα προσωπικά έξοδα της κόρης του, περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε 11 χρόνια, τα οποία λέγεται ότι διοχέτευε σε αποτυχημένες επενδύσεις.

Οι δικαστικές διενέξεις του με το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο προσπαθούσε να αποτρέψει την αλόγιστη σπατάλη και να φέρει τον Ρουσέλ προ των ευθυνών του ως προς την ελληνική διαπαιδαγώγηση της Αθηνάς, ήταν συνεχείς και σφοδρές, με αποτέλεσμα μετά την περίφημη δήλωση της Αθηνάς περί της «απέχθειας για οτιδήποτε ελληνικό», να αναθέσει το ελβετικό δικαστήριο τη διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς στο γραφείο ορκωτών λογιστών της Λουκέρνης KPMG Fides, έως ότου εκείνη συμπληρώσει τα 18 χρόνια της. Μόλις ενηλικιώθηκε, η Αθηνά μεταβίβασε σε ένα τραστ υπέρ του πατέρα της την περιουσία της, η οποία υπολογιζόταν γύρω στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Μετά το μετάνιωσε (δάκτυλος Ντόντα;) και τα ζήτησε πίσω δικαστικώς.

Ο Ρουσέλ υποχώρησε, εννοείται με το αζημίωτο. Λέγεται ότι εισέπραξε περί τα 90 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο ο φόρος κληρονομιάς ήταν γύρω στα 35 εκατομμύρια δολάρια. Με πόση περιουσία βρέθηκε, λοιπόν, η Αθηνά; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Αθηνά πουλάει, αργά αλλά σταθερά, την ακίνητη περιουσία της. Ηδη από το 2006 είχε αποφασίσει να πουλήσει το ρετιρέ στην Αvenue Foch του Παρισιού, στο οποίο είχε μείνει ο Ωνάσης με την Κάλλας, όπως και τη βίλα Cristal στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, μαζί με πίνακες και κοσμήματα της μητέρας της, ενώ ο Σκορπιός αναζητεί τον επόμενο ιδιοκτήτη του. Ανθρωποι που παρακολουθούν τις περιουσίες των διασήμων εκτιμούν ότι η συνολική περιουσία της Αθηνάς είναι αρκετά μικρότερη των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αθηνά δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, ενώ λέγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι σε τμήμα της περιουσίας της είναι συνδικαιούχος ο σύζυγός της.

Και καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή ο μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, βλέπουν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού του ευρωπαϊκού χρέους, η Ιστορία μένει να δείξει πόσο πλούσια θα παραμείνει η διασημότερη κληρονόμος της Γης

Πηγή:tovima.gr

Σχόλια