OMG:Η νέα επικίνδυνη δίαιτα που ανησυχεί τους επιστήμονες

16-07-12























Μετά τις δίαιτες Dukan και K-Diet, μία νέα δίαιτα έρχεται με εξίσου βαρύγδουπες υποσχέσεις για άμεση απώλεια βάρους σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τη δίαιτα OMG η οποία βρίσκεται στο βιβλίο του εμπνευστή της και προσωπικό γυμναστή, Paul Khanna, ενώ ήδη έχει δεχθεί τα επικριτικά σχόλια της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας αλλά και πολλών γονέων, μόλις λίγες ημέρες από την κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο ‘’Six Weeks to OMG Diet: Get Skinnier Than All Your Friends’’, στις 10 Ιουλίου 2012, που έγινε αμέσως Best Seller.
Επιστήμονες διατροφολόγοι και ψυχολόγοι έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για μία τρέλα που θα οδηγήσει τους έφηβους, κυρίως τα κορίτσια, σε αύξηση διατροφικών διαταραχών, ο βρετανός συγγραφέας όμως απάντησε ότι ο διατροφικός αυτός οδηγός που προτείνει δεν απευθύνεται σε έφηβους αλλά μόνο σε ενήλικες. Ο ισχυρισμός του εμπνευστή της OMG, Paul Khanna σχετικά με την απώλεια βάρους είναι, ότι μέσα σε 6 βδομάδες εφαρμογής των οδηγιών που ορίζει η OMG το άτομο που θα την ακολουθήσει θα δει απώλεια μέχρι και 10 κιλά λίπους με ταυτόχρονη εξαφάνιση της κυτταρίτιδας! Ο ίδιος πιστεύει ότι παρά τις διαφωνίες και επικρίσεις σχετικά με τις διατροφικές οδηγίες που δίνονται μέσω της OMG, μπορεί να διαφωτίσει τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη να χάσουν κιλά, ενώ υποστηρίζει ότι τα επιστημονικά κλισέ δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Ποιες είναι όμως οι βασικές αρχές της OMG;
Όχι στο πρωινό: Ισχυρίζεται ότι παραλείποντας το πρωινό, το σώμα θα μετατραπεί σε μία μηχανή καύσης λίπους. Ο υποβαλλόμενος στη δίαιτα OMG, πρέπει να ασκείται κάθε πρωί, αφού πιει ένα ποτήρι μαύρο καφέ και κάθε φορά πριν καταναλώσει ένα γεύμα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καύσης του λίπους από το σώμα.
Απαγορεύονται τα ενδιάμεσα σνακ: Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι τα ενδιάμεσα σνακ φορτώνουν το σώμα με παραπανίσια κιλά και προτείνει να γίνονται 3 μόνο γεύματα, το μεσημεριανό, το απογευματινό και νωρίς το βράδυ.
Όχι στα φρούτα και τους χυμούς: Παρόλο που τα φρούτα έχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, στοιχεία ωφέλιμα για τον οργανισμό, ωστόσο σύμφωνα με τη δίαιτα OMG, η φρουκτόζη που περιέχουν εμποδίζει τη δράση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που αναστέλλει την όρεξη, με αποτέλεσμα να μην επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού και να τρώμε περισσότερο.
Η κατανάλωση του καφέ επιβάλλεται το πρωί με άδειο στομάχι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει το σώμα στο να κάψει το λίπος πιο γρήγορα, λόγω του ότι η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα.
Μπάνιο με δροσερό νερό κάθε μέρα: Σύμφωνα με τον προσωπικό γυμναστή και βρετανό συγγραφέα Paul Khanna, ένα δροσερό μπάνιο μεταξύ 15°C- 20°C, ενθαρρύνει το σώμα να καίει το αποθηκευμένο λίπος, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, ενώ υποστηρίζει ότι ένα δροσερό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει αύξηση στο βασικό μεταβολισμό που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 15 ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας που εξέτασε τις ανορθόδοξες και επικίνδυνες συστάσεις της δίαιτας OMG, ζήτησε την άμεση απαγόρευση του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην σωματική αλλά και ψυχική υγεία όσων θελήσουν να την ακολουθήσουν.

Πηγή:medidiatrofi.gr

Σχόλια