ΠΑΣΚ καθηγητών Δ.Ε. - Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου

01-08-12












Σχετικά με την επαναφορά του θέματος για την ενδεχόμενη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, όπως προκύπτει αφενός από σχετικά δημοσιεύματα του τύπου και αφετέρου από την απάντηση του υπουργού σε σχετική ερώτηση ότι το θέμα μελετάται, η ΠΑΣΚ καθηγητών Δ.Ε. επισημαίνει τα εξής:

Ο μέσος όρος των διδακτικών ωρών των Ελλήνων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αντίστοιχος του μέσου όρου των εκπαιδευτικών των χωρών της Ε.Ε. (18,5 ώρες ανά εβδομάδα).
Ο χρόνος παραμονής στο σχολείο είναι 27,5 ώρες ανά εβδομάδα για τις χώρες της Ε.Ε., ενώ για την Ελλάδα ανέρχεται στις 30 ώρες (μελέτη ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., 2011).

Στους Έλληνες εκπαιδευτικούς, εκτός από τα διδακτικά καθήκοντα ανατίθενται και μια σειρά από εξωδιδακτικές εργασίες, τη στιγμή που στα σχολεία των περισσότερων χώρών της Ε.Ε. λειτουργεί οργανωμένη γραμματεία.
Οι δημοσιογραφικές διαρροές και οι σχετικές υπουργικές δηλώσεις αγνοούν το γεγονός ότι η Ελλάδα την τελευταία τριετία είναι πρώτη –μακράν όλων των χωρών της Ε.Ε.- στις περικοπές των μισθών των εκπαιδευτικών ιδιαίτερα των νεοδιόριστων και με λίγα χρόνια υπηρεσίας συναδέλφων. (Έρευνα ETUCE για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση, 2012).

Η όποια συζήτηση για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου έχει να κάνει όχι με αντικειμενικά στοιχεία, αλλά με τις διαφαινόμενες προθέσεις του Υπουργείου για μηδενικές προσλήψεις και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η Έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία επικαλούνται όσοι σχεδιάζουν την αύξηση του ωραρίου των Ελλήνων εκπαιδευτικών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της εκπαιδευτικής πραγματικότητας της χώρας μας και έχει ως στόχο να ενισχύσει την Κυβέρνηση και την Τρόικα στην προσπάθειά τους να λάβουν ακόμα πιο επώδυνες αποφάσεις για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα όλους τους συναδέλφους, για τη ματαίωση των σχεδιασμών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξαθλίωση του εκπαιδευτικού και σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
της Π.Α.Σ.Κ. Καθηγητών Δ.Ε.

Πηγή:http://thivarealnews.blogspot.com

Σχόλια