Ξεμπλοκάρουν δύο μεγάλες βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

11-08-12



















Την απεμπλοκή δύο μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας από βρετανικές επιχειρήσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 11.000 νέες θέσεις εργασίας, θα προχωρήσει αμέσως η κυβέρνηση.

Το θέμα συζήτησαν χθες σε συνάντησή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα Ντέιβιντ Λάντσμαν.

Πρόκειται για δύο επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ τα οποία έχουν κολλήσει εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία και σε ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ένα σχέδιο αφορά τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο Σητείας (έκταση της Μονής Τοπλού) και το δεύτερο, επίσης στον τομέα του τουρισμού, στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα:


H πρώτη επένδυση στο Κάβο Σίδερο είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ και η βρετανικών συμφερόντων LoyalWard επρόκειτο να την υλοποιήσει σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Παναγιάς Ακρωτηριανής Μονής Τοπλού στα διοικητικά όρια Σητείας - Ιταμού. Η πολυεθνική πρόσφατα μάλιστα υπέβαλε αίτηση στην Invest in Greece για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στη διαδικασία του fast - track. Η βρετανική εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει έξι τουριστικά χωριά, εκ των οποίων τα πέντε δίπλα στη θάλασσα, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών. Επίσης προβλέπεται και η κατασκευή τριών γηπέδων γκολφ. Το ενδιαφέρον για επένδυση στο Κάβο Σίδερο Σητείας είχε εκδηλωθεί το 1992, το 2007 εκδόθηκε τελικά σχετική απόφαση για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά το 2010 έπειτα από προσφυγή τοπικών φορέων το ΣτΕ την ακύρωσε.

Η δεύτερη επένδυση είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και πρόκειται να υλοποιηθεί από τις Europa Capital, Prufrock Investments και Λοκρός Μονοπρόσωπη ΕΠΕ στην Αταλάντη. Η ιστορία του συγκεκριμένα επενδυτικού σχεδίου ξεκινά πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Οι επενδυτές φιλοδοξούν να δημιουργήσουν σε έκταση 12.500 στρεμμάτων έναν πρότυπο τουριστικό προορισμό. Στο κυρίως σχέδιο περιλαμβάνονται τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, 2 spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία γήπεδα γκολφ. Το έργο, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την περιοχή, έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικά εμπόδια και μάλιστα προ μηνών οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν προαναγγείλει ότι σκέφτονταν να αποχωρήσουν εάν τα προβλήματα δεν ξεπεραστούν αμέσως.

Ο βρετανός πρέσβης τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης ώστε να ξεπεραστούν με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων.

Ο κ. Λάντσμαν εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου αναφορικά με τις δέκα προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και υπογράμμισε τη διάθεση της Βρετανίας να συνδράμει τη χώρα μας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης με την αποστολή ειδικών και την παροχή συμβουλών κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.

Πηγή:tanea


Σχόλια