Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-ΗΠΑ

20-08-12

















Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τη Δευτέρα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, λίγες ημέρες αφότου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν...
προειδοποίησε ότι ο στρατός του θα μετατρέψει σε περίπτωση εισβολής, τη θάλασσα «σε νεκροταφείο των εισβολέων».

Οι στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες μετέχουν περίπου 56.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και 30.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, ώστε συνδυασμένα να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις συνήθως αντιμετωπίζονται με δυσαρέσκεια από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία θεωρεί ότι απώτερος στόχος τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για εισβολή στη Βόρεια Κορέα.

Εν τούτοις Σεούλ και Ουάσινγκτον επιμένουν, ότι πρόκειται για καθαρά αμυντικές ενέργειες.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν δύο ημέρες αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν, ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τη μονάδα πυροβολικού που «χρεώνεται» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού το 2010 όπου βρήκαν το θάνατο τέσσερις νοτιοκορεάτες και δημιούργησε νέα ένταση μεταξύ των δυο γειτονικών κρατών.

Ο Κιμ ο οποίος ήρθε στην εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, τον Δεκέμβριο, είπε ότι αν έστω και μια σφαίρα πέσει στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, ο Λαϊκός Στρατός «θα πρέπει να οδηγήσει τη μάχη και τον ιερό πόλεμο για την εθνική επανένωση».

Όπως επίσης ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τον στρατό να μετατρέψει τη θάλασσα σε νεκροταφείο των εισβολέων.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Σχόλια