Μία δροσερή βόλτα στον κορινθιακό παρέα με το viotiashop

02-08-12





















Στις 16/7 ένα πολύ ζεστό Σάββατο του καλοκαιριού αποφασίσαμε να σας... δροσίσουμε με μία βόλτα στις κρυμμένες ομορφιές που αγκαλιάζουν τα νησάκια του κορινθιακού μας.

4 νησάκια γνώριμα σε πολλούς από μακρυά καθώς φαίνονται καθαρά από τις παραλίες του Κορινθιακού αλλά που από κοντά λίγοι τα γνωρίζουν. Ένα από τα πιο δροσιστικά οδοιπορικά μας, μιας και το απαιτεί το καυτό καλοκαιράκι.

Βέβαια για να πραγματοποιηθεί η βόλτα μας στον Κορινθιακό χρειαζόμασταν τη βοήθεια και την υπομονή ενός ατόμου, με ένα καΐκι και με πολύ αγάπη για τον τόπο του. Ευτυχώς τον βρήκαμε ... Ο κύριος Γεώργιος Κιούσης μας περίμενε στη Δομβραίνα πρωί Σαββάτου. Οργανώσαμε την ... εκδρομή μας και έτσι πήγαμε στο λιμανάκι του Αη Γιάννη όπου με το καΐκι του ξεκινήσαμε την απίστευτη βόλτα μας.

Πρόθυμος να μας ταξιδέψει και να μας ξεναγήσει, και αυτό γιατί αγαπάει πραγματικά τον τόπο του.





Παρακάτω βλέπετε ένα χάρτη όπου βλέπετε την σειρά με την οποία επισκεφθήκαμε τα 4 νησάκια του Κορινθιακού.

Καθώς απομακρυνόμαστε από τον όρμο του Αη Γιάννη Θίσβης, τα σκηνικά αλλάζουν. Ο όρμος του Αη Γιάννη αρχίζει και γίνεται ολοένα μικρότερος ώσπου χάνεται και το μάτι μας βυθίζεται στο βαθύ μπλε της Θάλασσας.

Καθώς προχωράμε στον πρώτο σταθμό μας , το νησάκι Φονιάς οι χρωματισμοί της θάλασσας συνεχώς μεταβάλονται. Ξαφνικά η μηχανή κόβει και βρισκόμαστε μπροστά σε μία μικρή υπέροχη παραλία, περιτρυγιρισμένη από βράχους, με βότσαλο και χρώμα ανοιχτό πράσινο. Από το καίκι πάνω διακρίνουμε καθαρά τον βυθό μέσα από το ανοιχτό πράσινο του νερού. Στο βυθό της θάλασσας αχινοί δηλώνουν το πόσο καθαρά είναι τα νερά εδώ.



Μετά από αυτό το καταπληκτικό θέαμα είχαν σειρά πολλές παραλίες κρυμμένες στα όμορφα αυτά νησάκια. Παρθένες παραλίες όπου ο επισκέπτης που διαθέτει σκάφος άνετα τις ανακαλύπτει και περνάει ξένοιαστες ώρες.

Συναντήσαμε παρέες σε αυτές τις παραλίες, ο φίλος μας ο Κώστας από Αθήνα όπου είχε αράξει το σκάφος του στο Στρογγυλό μας βιντεοσκόπησε με πολύ επιτυχία το βυθό και μας μίλησε στην κάμερα για την αγάπη του στα μέρη αυτά.

Μετά το Δίπορτο κάναμε μία στάση στην υπέροχη παραλία του Αγίου Νικολάου της Δομβραίνας. Εκεί βρήκαμε φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα το Ακρογιάλι όπου ο ιδιοκτήτης του μας καλοσώρισε και πιο δίπλα ξέφρενη διασκέδαση στο καφέ μπαρ Ελιά με ποτό καφέ και σνάκ. Η παραλία όπου τα συνδυάζει όλα, και ήσυχες ώρες ξεκούρασης και ώρες ξέφρενου γλεντιού.

Η τελευταία στάση ήταν στο νησάκι Κούβελος με τις δικές του παραλίες και τους δικούς του επισκέπτες.

Αυτή ήταν μία πολύ σύντομη περιγραφή της πολύωρης βόλτας μας. Ανακαλύψαμε πόσο πολύτιμος είναι ο τόμος μας. Τι παραλίες έχουμε ακριβώς δίπλα μας. Απολαύστε τα και εσείς λοιπόν στο οδοιπορικό μας. Καλή διασκέδαση



Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι κλειστή και πολύ βαθιά θάλασσα που σχηματίζεται ανάμεσα στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και δυτικά του Ισθμού της Κορίνθου. Αρχίζει από το Ιόνιο πέλαγος, δυτικά, και καταλήγει στον ισθμό της Κορίνθου, ανατολικά. Διακρίνεται σε δύο επιμέρους τμήματα, τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό, με συνολικό μήκος 127 χιλιόμετρα.
Ο Κορινθιακός Κόλπος περιβάλλεται από τα ακόλουθα νομαρχιακά διαμερίσματα Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας στα βόρεια, Βοιωτίας στα βορειοανατολικά, Αττικής στα ανατολικά, Κορινθίας στο νοτιοανατολικό μέρος και Αχαΐας στο νοτιοδυτικό. Ο κόλπος είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ευρώπη. Στους μεσαιωνικούς χρόνους ο κόλπος ήταν γνωστός ως κόλπος Λεπάντο από την τότε ονομασία της Ναυπάκτου. Στην τρίτη μάχη του Λεπάντο, το 1571 έγινε η ιστορική ναυμαχία στην οποία καταστράφηκε ο οθωμανικός στόλος. Το 1772 ένας άλλος τουρκικός στόλος καταστράφηκε από τους Ρώσους στην είσοδο του κόλπου.
Οι εμπορικές οδοί μεταξύ της Αθήνας και των λιμένων του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των μεσογειακών λιμένων, περνούν κατά μήκος αυτού του κόλπου. Οι διαδρομές πορθμείων συνδέουν Αίγιο με Άγιο Νικόλαο στο δυτικό μέρος του κόλπου. Επίσης η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, έμπνευση του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, από τις 12 Αυγούστου 2004 εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες περαστικούς και ντόπιους ταξιδιώτες.



Πηγή:http://www.viotiashop.gr/


Σχόλια