Αποσχιστική κρίση στην Ισπανία

26-9-12
















'Ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη θεσμική κρίση βρέθηκε η Ισπανία όταν η Καταλονία ανακοίνωσε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν τον δρόμο στην πιο σημαντική οικονομικά περιοχή της χώρας να κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Μαδρίτη''.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
''Ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη θεσμική κρίση βρέθηκε η Ισπανία όταν η Καταλονία ανακοίνωσε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν τον δρόμο στην πιο σημαντική οικονομικά περιοχή της χώρας να κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Μαδρίτη.
Εχει έλθει η ώρα να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοδιαχείριση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Καταλονάις Artur Mas. Οι εκλογές που προκήρυξε πιθανότατα θα εξελιχθούν σε άτυπο δημοψήφισμα για την καταλονική ανεξαρτησία, μετά την απόφαση του Mariano Rajoy να απορρίψει το αίτημα για μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία, που προκάλεσε κύμα εθνικιστικών εξάρσεων στην βόρεια περιοχή.
Την πολιτική αναταραχή στην Ισπανία έχουν φουντώσει οι ενδείξεις ότι ομάδα χωρών της ευρωζώνης, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, προσπαθούν να μεταθέσουν την απόφαση που ελήφθη τον Ιούνιο για βοήθεια της Ισπανίας στην διάσωση των τραπεζών της με δισεκατομμύρια ευρώ.
Καθώς η Μαδρίτη αντιμετωπίζει όλο μεγαλύτερες πιέσεις από την αγορές να ζητήσει καθολική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της, η κυβέρνηση Rajoy, που θα ανακοινώσει αύριο το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας, υπέστη επίσης πλήγμα από τα μεγέθη που έδειξαν ότι πιθανότατα θα χάσει τους στόχους για το έλλειμμα που έχει συμφωνησει με τις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ η Ανδαλουσία, η πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, θα ζητήσει βοήθεια 4,9 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση, ακολουθώντας την Καταλονία και την Βαλένθια, καθώς οι αυτόνομες περιοχές της χώρας δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δημόσιες υπηρεσίας και να πληρώσουν τα χρέη τους.

Η Καταλονία, που καταλαμβάνει το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ είναι η πλεον χρεωμένη περιοχή κι έχει υποχρεωθεί να επιβάλλει πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και να ζητήσει πιστωτική γραμμή 5 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.
Πριν δυο εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες –περίπου 600.000- διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας πραγματοποίησαν πορεία στην Βαρκελόνη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των Καταλανών στο σχέδιο απόσχισης από την Ισπανία έχει αυξηθεί πολύ από τότε που άρχισε η κρίση.
Ο κ. Rajoy, που κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, βλέπει την δημοτικότητά του να βουλιάζει καθώς οι Ισπανοί δυσανασχετούν με τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου και τα άλλα μέτρα λιτότητας.
Ενώ ο κ. Rajoy έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αγγίξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ισπανίας, προβλέπεται να ανακοινώσει νέο κύκλο φορολογικών μέτρων για να βοηθήσει την Ισπανία να αντεπεξέλθει στους στόχους μείωσης του προϋπολογισμού για φέτος. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει αυτόν τον στόχο, χωρίς πρόσθετα μέτρα''.

Πηγή: Euro2day

Σχόλια