Πληθαίνουν τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

5-10-12

















Αποκαρδιωτική η εικόνα στις εγγραφές

Περισσότερες από 1400 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης τερμάτισαν τη λειτουργία τους, εντός του 2012. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δήλωσε ως αιτία λουκέτου την ασύμφορη λειτουργία, ενώ 16 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση. Μεγάλος χαμένος, για πολλοστή φορά οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους 1.125 εξ αυτών αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα αναφορικά και με τις εγγραφές, καθώς κατά το εξεταζόμενο διάστημα του 2012, 517 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, έναντι 595 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-13%).

«Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στα στοιχεία αυτά», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να αναλώνεται σε ανελέητες φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων. Και η λιτότητα πρέπει να έχει ένα όριο».

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, «αν δεν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και δεν γίνει ουσιαστική και σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές, σχετικά με το ότι το εξοντωτικό πρόγραμμα, που έχει επιβληθεί δεν μπορεί να υλοποιηθεί, η χώρα θα συνεχίσει να βουλιάζει στο τέλμα», λέει και χαρακτηρίζει «εγκληματικές» τις οριζόντιες περικοπές μισθών και την επιβολή φορολογικού συντελεστή στο 35% από το πρώτο ευρώ, με μηδενικό αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια