Στην Πειραιώς και η Γενική Τράπεζα

20-10-12














«Μετά την εξαγορά επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ATEbank, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος»
Στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνάει και η Γενική Τράπεζα, μετά την απόκτηση της «καλής» ΑΤΕ τον περασμένο Ιούλιο. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Societe Generale για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99,08%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα, αντί τιμήματος 1 εκατ. ευρώ.
«Μετά την εξαγορά επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ATEbank, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η προσθήκη της Γενικής Τράπεζας θα βελτιώσει περαιτέρω τα κεφάλαια και τις πηγές χρηματοδότησής μας και ενισχύει τη θέση μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.
Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2012 και υπόκειται στις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ και είναι σύμφωνες με το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το pro-forma σύνολο ενεργητικού του Ομίλου Πειραιώς θα φθάσει τα 77 δισ., οι χορηγήσεις ύστερα από προβλέψεις τα 46 δισ. και οι καταθέσεις τα 37 δισ. ευρώ. Ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Τράπεζας και της ATEbank, θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζομένους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και θα εξυπηρετεί 6 εκατομμύρια πελάτες.
Ενίσχυση
Με την εξαγορά η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και τη ρευστότητά της άνω των 300 εκατ. και ενισχύει τη θέση της στην ελληνική τραπεζική αγορά με μερίδιο αγοράς 20% στις καταθέσεις και 17% στις χορηγήσεις. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 124% και δημιουργούνται συνέργειες ύψους 50 εκατ. προ φόρων (244 εκατ. μαζί με την ΑΤΕbank) σε ετήσια βάση μετά την πάροδο 3ετίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κύρια σημεία της συναλλαγής είναι:
Συνολική επένδυση της Societe Generale ύψους 444 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και αφορά: Την ανακεφαλαιοποίηση της Γενικής Τράπεζας, από τους Γάλλους, με ποσό ύψους 281 εκατ. ευρώ.
Κάλυψη ομολογιών έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς από τη Societe Generale συνολικού ύψους 163 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν οι Γάλλοι θα αποκτήσουν ποσοστό 0,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.
Το τίμημα για την εξαγορά του 100% των μετοχών που κατέχει η Societe Generale και των απαιτήσεών της (προκαταβολές έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) συμφωνήθηκε στο 1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική καθαρή θέση της Γενικής Τράπεζας ήταν 100 εκατ. στο τέλος Μαρτίου 2012.
Σήμερα η Γενική Τράπεζα δεν λαμβάνει διατραπεζική χρηματοδότηση από τη Societe Generale ούτε προβλέπεται στη συμφωνία αντίστοιχη υποχρέωση για το μέλλον.
Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά μία πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και αυτοχρηματοδοτούμενη τράπεζα και έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη λειτουργική απόδοση και κερδοφορία της Γενικής Τράπεζας.
Η εξαγορά, σε συνδυασμό με την επένδυση των 444 εκατ., θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική και στρατηγική θέση της Τράπεζας Πειραιώς και θα αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητά της στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Εφη Καραγεώργου

Πηγή Ethnos.gr

Σχόλια