Συρία-Τουρκία: Βομβαρδισμοί χωρίς τέλος για τέταρτη ημέρα

6-10-12














Ένας όλμος που προσγειώθηκε από τη Συρία κοντά σε αγροτική περιοχή της νότιας Τουρκίας στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ήταν το τελευταίο και πιο πρόσφατο χτύπημα που ανάγκασε την τουρκική πλευρά να απαντήσει βομβαρδίζοντας τη γειτονική της χώρα.
Η εξέλιξη της κατάστασης προκαλεί εντονότατους προβληματισμούς και ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί, στο άμεσο μέλλον, στην περιοχή, καθώς η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, «πυροδοτώντας» φήμες για επικείμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών.
Μόλις πριν από ένα εικοσιτετράωρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Τεγίπ Ερντογάν, ζήτησε από τη Συρία να μην δοκιμάζει «τα όρια και την αποφασιστικότητα» της χώρας του και επέμεινε στη θέση του πως «η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί τις προειδοποιήσεις της για να μπλοφάρει».
(mesotitlos me bold) Η συριακή επίθεση του Σαββάτου
Ο όλμος από τη Συρία χτύπησε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Γκιουβεντζί, το πρωί του Σαββάτου, λίγα λεπτά έπειτα από την έναρξη μάχης ανάμεσα στα στρατεύματα του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ και στους αντάρτες, στο χωριό Χαραμπιόζ, στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, όπως χαρακτηριστικά είπε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι. Όμως, άμεση ήταν η τουρκική «απάντηση» καθώς στρατιωτική μονάδα που βρισκόταν κοντά στο Γκιουβεντζί επιτέθηκε με τέσσερις όλμους των 81-mm.
Βέβαια, το γεγονός μιας ακόμα προσγείωσης συριακού όλμου επί τουρκικού εδάφους, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τούρκου κυβερνήτη πως αποτέλεσε ακόμα ένα τυχαίο περιστατικό, το οποίο συγκαταλέγεται στα «λάθη» των τελευταίων ημερών και δεν έγινε με σκοπό να πληγούν συνοριακές περιοχές της Τουρκίας.
(mesotitlos me bold) Συριακή ουδέτερη ζώνη
Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν, νωρίτερα το Σάββατο, ότι η Συρία συμφώνησε να δημιουργήσει «ουδέτερη ζώνη», κρατώντας τα στρατεύματά της 10 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, προς αποφυγή παρόμοιων επεισοδίων στο προσεχές μέλλον.
Παρατηρητές ανακοίνωσαν πως η ουδέτερη ζώνη θα αποτελέσει βοηθητικό έδαφος για τους αντάρτες που πολεμούν για να ρίξουν τον Άσαντ, καθώς θα τους ισχυροποιήσει την ελευθερία κινήσεών τους. Παράλληλα, δήλωσαν πως θα αποτελέσει ασφαλή περιοχή για τους πολίτες (κατά κύριο λόγο της Συρίας, αλλά και της γειτονικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα).

Δεν υπήρξαν επίσημα σχόλια από την Άγκυρα ή τη Δαμασκό, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Πηγή:protothema.gr

Σχόλια