ΗΠΑ:Έγινε της... Ελλάδας στο δεύτερο debate Ομπάμα-Ρόμνεϊ

17-10-12



















Η δεύτερη μονομαχία των δυο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν πιο κρίσιμη και από την πρώτη. Ο μεν Μπαράκ Ομπάμα έπρεπε να κερδίσει το έδαφος που έχασε στην πρώτη μάχη, ο δε Μιτ Ρόμνεϊ να διατηρήσει τη δυναμική του.
Αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πιο... παθιασμένος. Γενικώς, το debate της Νέας Υόρκης, το δεύτερο κατά σειρά, ανάμεσα σε Ομπάμα και Ρόμνεϊ ήταν γεμάτο αιχμές. Ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται να κερδίζει το χαμένο έδαφος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News, το 37% των ερωτηθέντων τον θεωρεί νικητή ενώ το 30% ψήφισε υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δε δίστασε να κατηγορήσει τον Μπάρακ Ομπάμα πως με την πολιτική του θα κάνει τις ΗΠΑ... Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος ανταπάντησε, κατηγορώντας τον πως λέει ψέμματα.

Η οικονομική πολιτική ήταν το βασικό θέμα της αντιπαράθεσης των δυο ανδρών. Και κάπου εκεί, μπλέχτηκε και η Ελλάδα. Ο Μιτ Ρόμνεϊ την... έμπλεξε, όταν κατηγόρησε τον αντίπαλό του πως οδηγεί τις ΗΠΑ στο δρόμο της Ελλάδας μέσω της... διόγκωσης του χρέους.

«Έχουμε τέσσερα συναπτά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων είπε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Αντί γι αυτό διπλασιάστηκε. Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος ύψους 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα» είπε ο Ρόμνεϊ κατηγορώντας τον Ομπάμα για τα αποτελέσματα της τετραετούς οικονομικής πολιτικής του.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, «απάντησε» ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης δεν λέει την αλήθεια, για το οικονομικό του πρόγραμμα.

Αυτή ήταν η μια από τις πολλές φορές που Ομπάμα και Ρομνεϊ αντιπαρατέθηκαν σε επιθετικό ύφος. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, χρησιμοποίησε τη... γκάφα του αντιπάλου του, που σε χορηγούς του είχε χαρακτηρίσει το 47% των Αμερικανών που ψήφισαν Ομπάμα "θύματα, που δεν αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη".

"Πιστεύω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ είναι καλός άνθρωπος και αγαπάει την οικογένειά του. Αλλά όταν είπε πίσω από κλειστές πόρτες πως το 47% είναι θύματα, σκεφτείτε για ποιους μιλούσε: για ανθρώπους που δουλεύουν μια ζωή αλλά δε βγάζουν αρκετά, που πληρώνουν φόρους, για βετεράνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, για στρατιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εγώ θέλω να παλέψω γι' αυτούς"...

Ο Ομπάμα επιτέθηκε στον αντίπαλό του, κατηγορώντας τον πως ενδιαφέρεται για την προώθηση των συμφερόντων των πλουσίων.

«Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ δήλωσε ότι έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, δεν έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, το πρόγραμμά του έχει ένα σημείο. Να βεβαιωθεί ότι είναι πιο εύκολο να παίξει με διαφορετικούς κανόνες» είπε ο Ομπάμα.

«Αυτή ήταν η φιλοσοφία του στον ιδιωτικό τομέα, ήταν η φιλοσοφία του ως κυβερνήτης, ήταν και η φιλοσοφία του ως προεδρικός υποψήφιος» πρόσθεσε.

«Μπορείτε να μεταφέρετε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, να πάρετε φορολογικές απαλλαγές για να μπορείτε να επενδύσετε σε μια επιχείρηση, να αφαιρέσετε τις συντάξεις από τους εργαζομένους. Αυτή ήταν η φιλοσοφία της τελευταίας δεκαετίας, και γι αυτό στραγγαλίστηκαν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η ένταση ανάμεσα στους υποψηφίους αυξήθηκε πολλές φορές ειδικά όταν και οι δύο προσπάθησαν να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους για την ενεργειακή πολιτική. Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι θέλει να αφήσει τις εταιρείες πετρελαίου «να γράψουν την ενεργειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».





Πηγή:www.newsit.gr


Σχόλια