Εστίαση: O ΦΠΑ στο 23% έφερε απώλειες τζίρου 40%…

13-10-12



















Καταστροφική για τον κλάδο της μαζικής εστίασης αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να μετρά πλέον ένα χρόνο ζωής και σε συνδυασμό με τον σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού λόγω οικονομικής κρίσης, οι απώλειες για τον κλάδο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Την ίδια ώρα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί μείωσης του ΦΠΑ στον εν λόγω κλάδο παραμένουν κενό γράμμα και για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις ζητούν άμεσα τη μείωση του συντελεστή στο 9%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) μέσα σε ένα χρόνο ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης έχει υποχωρήσει κατά 40%, από περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Το ίδιο διάστημα υπολογίζεται ότι έχουν βάλει «λουκέτο» περί τις 4.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Αποτέλεσμα της παραπάνω εξέλιξης είναι τελικώς να μετρά απώλειες και το κράτος, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με το ΣΕΠΟΑ, η κάμψη της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα (και) της αύξησης του ΦΠΑ δεν οδήγησε σε αύξηση αλλά σε μείωση των εσόδων για το κράτος, ενώ έχουν συρρικνωθεί και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΣΕΠΟΑ η αύξηση του ΦΠΑ έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή σε αρκετές επιχειρήσεις και παράλληλα ενίσχυσε το φαινόμενο της ανασφάλιστης, αδήλωτης εργασίας.

Κόμματα και δεσμεύσεις

Οπως επισημαίνει ο ΣΕΠΟΑ αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λάθος, ενώ και ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δεσμευθεί για μείωση του συντελεστή στο 9%.

Ο ΣΕΠΟΑ ζητεί τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 9% και μάλιστα άμεσα, προκειμένου όπως υποστηρίζει να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Σημειώνεται ότι στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση κυμαίνεται από 7% έως 10% με εξαίρεση την Πορτογαλία, όπου επίσης έχει επιβληθεί συντελεστής ΦΠΑ 23%.

Πηγή:toxwni.gr

Σχόλια