S.O.S. από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


13-10-12













Σήμα S.O.S. εκπέμπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που έχει οδηγηθεί σε οριακό επίπεδο στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο.

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, πρόκειται να αναστείλει τις εκπαιδευτικές και διοικητικές του λειτουργίες από τις 12 το μεσημέρι έως τις τρεις το απόγευμα, ως μια πρώτη –προειδοποιητική- αντίδραση στην ανεπαρκή χρηματοδότηση που υποσκάπτει το ρόλο του ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Με μελανά χρώματα παρουσιάστηκε η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου. Όπως τονίστηκε, η υποχρηματοδότηση και οι συνεχείς περικοπές έχουν φέρει την εκπαίδευση και την έρευνα στο Π.Θ. σε οριακό σημείο και απειλούν την ίδια τη λειτουργία του, μετά από 24 χρόνια.

«Οι προϋπολογισμοί του Π.Θ. έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά σημαντικές μειώσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία του. Οι δραματικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης τα τελευταία τρία χρόνια, η περικοπή πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες του Π.Δ. 407/80, η μείωση των θέσεων λόγω συνταξιοδότησης καθηγητών και ο μη διορισμός των 44 εκλεγμένων καθηγητών έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα διδακτικών κενών που καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών των διαφόρων τμημάτων», αναφέρεται στο ψήφισμα της Συγκλήτου.

Τα μέλη της Συγκλήτου δεν έκλεισαν τα μάτια απέναντι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα. Δεν μπόρεσαν όμως να κλείσουν ούτε τα αυτιά, στην αγωνία των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που εργάζονται συχνά σε συνθήκες υπεράνθρωπου φόρτου εργασίας, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και κοινωνικού έργου, ενώ οι μισθολογικές τους αποδοχές είναι πλέον σε αναντιστοιχία με το έργο που παράγουν.

Όπως ομόφωνα διαπιστώθηκε η πολιτεία ολιγωρεί συστηματικά να τηρήσει τις συνταγματικές της δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση του Π.Θ., προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αποφάσισε μάλιστα σε μια πρώτη αντίδραση να προχωρήσει σε προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών του Π.Θ., την ερχόμενη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις τρεις το απόγευμα.

Πηγή:thessalianews.gr

Σχόλια