ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ:Η ομιλία του Περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς

23-4-2013





















 Η σημερινή διαδικασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι η κορύφωση μιας μακράς διαβούλευσης, που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2012 με συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προχώρησε με τη συνεργασία για προτάσεις των φορέων και συνεχίζεται με ανοιχτές ημερίδες ενημέρωσης και διαλόγου στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας. Αυτή η πολύμηνη διαδικασία αποσκοπεί στο να συνθέσει εποικοδομητικά τις προτάσεις, τις απόψεις και τις προτεραιότητες των θεσμικών, παραγωγικών, συλλογικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας, έτσι ώστε, πάντα μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του εθνικού σχεδιασμού : Πρώτον : να διαμορφώσουμε το περιφερειακό μας πρόγραμμα και να χαράξουμε την περιφερειακή μας στρατηγική στο πλαίσιο της 5ης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 & Παράλληλα : να συμμετέχουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την ίδια περίοδο. Βασικός μας οδηγός, τόσο για τη διαδικασία και την διεξαγωγή του σημερινού Συνεδρίου, όσο και για τις κατευθύνσεις της στρατηγικής μας είναι το περιεχόμενο της 2ης εγκυκλίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και τα αποτελέσματα του Εθνικού Συνεδρίου που έγινε στις αρχές Απριλίου.

 Στόχος όλων των Συνεδρίων και των κεντρικών θεματικών συναντήσεων είναι η έγκαιρη προετοιμασία των περιφερειών και της χώρας, έτσι ώστε, να ολοκληρωθούν μέσα στο 2013 όλες οι διαδικασίες και από την έναρξη του 2014 να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του προγράμματος. Ενός προγράμματος που θα καθορίσει τις επιλογές της Περιφέρειας και της χώρας μέχρι το 2020 και θα είναι το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα έχουμε στα χέρια μας, αυτή την περίοδο της σκληρής ύφεσης. Κυρίως όμως, ενός προγράμματος που θα αναφέρεται στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και στον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των προοπτικών της κοινωνίας. Κυρίες και κύριοι, Έχουμε μπροστά μας την 5η προγραμματική περίοδο. Έχουμε μπροστά μας μια πραγματική πρόκληση, που ως πρώτη αιρετή Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πολύτιμο εφόδιό μας σ΄αυτή την πρόκληση είναι η επιτυχής υλοποίηση του τωρινού περιφερειακού μας προγράμματος, του ΕΣΠΑ, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται η έγκαιρη και ομαλή ολοκλήρωσή του. Θα επαναλάβω ακόμα μια φορά, πως έχουμε εντάξεις σε ποσοστό 174,9 %, συμβάσεις 118,2 % και ποσοστό απορρόφησης 73 %, που παραμένει μακράν το υψηλότερο στην Ελλάδα. Θα επαναλάβω επίσης πως η εικόνα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο η ευημερία των αριθμών. Είναι τα εκατοντάδες έργα, μεταφορών, περιβάλλοντος, αστικής ανάπτυξης, πολιτισμού, τουρισμού και κοινωνικών υποδομών. Είναι οι πολύπλευρες παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας καθώς και στη δημιουργία σύγχρονων συνθηκών ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Είναι τα δεκάδες εκατομμύρια € που κάθε χρόνο διοχετεύονται στην αγορά και διαχέονται σε θέσεις εργασίας, απασχολούμενους και επιχειρηματίες αναθερμαίνοντας την παγωμένη τοπική οικονομία. Προσθετικά στο ΕΣΠΑ, υλοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πολλές άλλες Συλλογικές Αποφάσεις. Είναι γνωστό ότι, η κρίση και η συνεχιζόμενη ύφεση έχουν δημιουργήσει δυσχέρειες στις χρηματοροές από εθνικούς πόρους και στην ομαλή εξέλιξη των προγραμμάτων και συνεπώς και των υλοποιούμενων έργων. Εμείς, βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαδικασία παρεμβάσεων, έτσι ώστε, σε αυτό το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, να διασφαλίζουμε σταδιακά εξομάλυνση της ροής των κονδυλίων. Έτσι, συνεχίζονται το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766, ύψους 150 εκ. €), το πρόγραμμα Πίνδος στην Ευρυτανία, καθώς και η κατ΄εξαίρεση υλοποίηση ορισμένων πολύ σημαντικών έργων από άλλα προγράμματα. Παράλληλα, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο ευρώ για υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, για δράσεις LEADER μέσω των Αναπτυξιακών μας Εταιρειών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τελικά για την – με κάθε τρόπο – τόνωση της αγοράς εργασίας. Κυρίες και κύριοι, Αξιοποιώντας την εμπειρία και την πρακτική μας στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, στόχος μας, τη νέα προγραμματική περίοδο, είναι να δομήσουμε για τη Στερεά Ελλάδα ένα πρόγραμμα δυναμικό και ρεαλιστικό. Αυτή την περίοδο της έντονης προετοιμασίας μας, κάνουμε μια διαρκή, ανοιχτή διαβούλευση, βάζοντας σε δημόσιο διάλογο τις κατευθύνσεις σχεδιασμού της Ε΄προγραμματικής περιόδου, σταδιακά με βάση την εξειδίκευσή τους στις εγκυκλίους και στις οδηγίες του Υπουργείου. 

Πηγή:http://thivanews.blogspot.gr/

Σχόλια