Κομισιόν: Το 20% των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας

18-7-2013

















Την ώρα που η κυβέρνηση προσδοκά σε σταθεροποίηση της οικονομίας και σταδιακή ανάπτυξη από το 2014, η πραγματικότητα που απεικονίζεται από τους αριθμούς είναι ζοφερή... Η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον φτωχές χώρες χώρες της Ευρώπης και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται τα τα βγάλουν πέρα με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού τα έξοδα και η φορολόγηση αυξάνεται και τα έσοδα μειώνονται. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα ζει κάτι από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή, συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής πρόνοιας δεν καταφέρνει να έχει διαθέσιμο εισόδημα ίσο ή ανώτερο του 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα του.

 Στην ίδια κατάσταση με τη χώρα μας βρίσκονται και η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Κροατία, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος φτώχειας για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι 16%. Τα μικρότερα ποσοστά σχετικώς φτωχών νοικοκυριών εμφανίζονται στην Τσεχία και την Ολλανδία και κινούνται λίγο κάτω από το 10%. Στην έρευνα της Ευρωπαϊκής επιτροπής φαίνεται πως περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα φτωχοί, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 7,1%).

 Τέλος, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες μέλη της ΕΕ όπου ο αριθμός των ανδρών που φοιτούν στην ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των γυναικών Το καμπανάκι του ΟΟΣΑ και της Unicef Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκθεση το Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανεργία αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, λοιπόν, η ανεργία τη διετία 2013-14 αναμένεται να φτάσει στο δυσθεώρητο ποσοστό του 28,2%. Τα μεγαλύτερα θύματα από αυτή την κατάσταση είναι τα παιδιά. Υπολογίζεται πως πάνω από μισό εκατομμύριο ανήλικοι στη χώρας μας ζουν σε συνθήκες φτώχειας αρκετοί εξ αυτών βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η έκθεση της Unicef για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα το 2013 δείχνει πως τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 597.000. Δηλαδή, το 30,4% ή αλλιώς ένα στα τρία παιδιά. Τα 322.000 από αυτά ζουν σε σπίτια με σοβαρή υλική αποστέρηση. Δηλαδή δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τραφούν σωστά. Σοκαριστικό το νούμερο.

 Πηγή:http://planet-greece.blogspot.com/

Σχόλια