Δεν εμβολίασαν παιδιά γιατί δεν είχαν βαμβάκι και οινόπνευμα!

24-7-2013





 Μία απίστευτη ιστορία, η οποία αναδεικνύει σε όλο της το μέγεθος την αδυναμία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις... υποχρεώσεις τους και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, εκτυλίχθηκε στο Ρέθυμνο. .Η υπόθεση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό για τη λειτουργία των αρμοδίων φορέων, όταν αφορά στην υγεία των μαθητών ενός ολόκληρο νομού, αλλά και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή του ρ/σ STUDIO ΡΕΘΥΜΝΟ 980 «Διάφανη Πόλη», το συνεργείο που συγκροτήθηκε με ευθύνη του δήμου Ρεθύμνου δεν προχώρησε στον εμβολιασμό κατά της φυματίωσης των μαθητών της πρώτης τάξης των δημοτικών σχολείων της περιοχής ευθύνης του, όπως είχε υποχρέωση. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός αφορά στη σχολική περίοδο 2012-2013. Η διεύθυνση υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό των αρμοδίων αρχών με σκοπό τη συγκρότηση των συνεργείων.

Ο αντιφυματικός εμβολιασμός δεν έγινε στους μαθητές της πρώτης τάξης, παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς υπήρξε η δικαιολογία από το δήμο ότι δε διέθετε «βαμβάκι και οινόπνευμα». Επίσης αναφέρεται ότι καθυστέρησαν οι διαδικασίες για την προμήθεια του υλικού. Όμως εκείνο το οποίο χαρακτηρίζεται ακόμα πιο κραυγαλέο είναι η πληροφορία ότι τα εμβόλια πρέπει να αποσυρθούν άμεσα, διότι οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι λήγουν μέσα στον Ιούλιο.

 Χάθηκε έτσι ένα σεβαστό ποσό σε μία περίοδο οικονομικής στενότητας. Όπως τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει τη νέα σχολική περίοδο μαζί με τους καινούριους μαθητές της πρώτης τάξης.Με το αντιφυματικό εμβόλιο δεν έγινε και το τριπλό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όμως το θέμα χρήζει άμεσης διερεύνησης για τον καταλογισμό των ευθυνών στους υπεύθυνους, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

 Πηγή:hamomilaki.blogspot.gr

Σχόλια