Αυτό είναι το αμερικανικό κέντρο υποκλοπών που φτιάχτηκε το 2006; Φωτογραφία από τη κατασκευή

30-10-2013

















Για να μην πέφτουμε πάλι από τα σύννεφα καλό είναι να θυμηθούμε ότι θέμα υποκλοπών στην Αθήνα με πιθανούς “θύτες” τους Αμερικανούς έχει τεθεί από το 2004-2005,όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση της “εισβολής” σε λογισμικό ιδιωτικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Και όχι μόνο τότε.
Aπό το 2006 η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με ρεπορτάζ του πολιτικού και αμυντικού τους συντάκτη Λουκά Δημάκα, είχαν ''εστιάσει'' στην ''φρέσκια'' παράξενη υπερκατασκευή στην ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην οδό Βασ. Σοφίας, που τώρα, μετά από τις αποκαλύψεις από το γερμανικό περιοδικό Spiegel εγγράφων της αμερικανικής υπέρ- CIA, της NSA , φαίνεται ότι ίσως είναι ο χώρος απ' όπου παλιότερα ή και σήμερα γίνονταν υποκλοπές τηλεφώνων από υπηρεσίες των ΗΠΑ.


Μάλιστα τότε η εφημερίδα είχε το θέμα πρωτοσέλιδο - με την σχετική φωτογραφία - στο πλαίσιο ευρύτερου δημοσιεύματος για την οχύρωση, τότε, της πρεσβείας με εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας. Η ίδια υπερκατασκευή στη ταράτσα φιγουράρει και πάλι πρωτοσέλιδη στην εφημερίδα, τραβηγμένη από άλλη πλευρά. Αντίστοιχες φωτό από ύποπτες υπρκατασκευές στις ταράτσες αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο φιγουράρουν σήμερα σε πολλά μεγάλα ξένα έντυπα.


Έγραφαν λοιπόν τότε ΤΑ ΝΕΑ :


Και συνεχίζει το ρεπορτάζ του 2006 που φαίνεται ότι ήταν κοντά στον ...στόχο, αλλά όχι ακριβώς στο ...κέντρο : Για το θέμα, «TA NEA» απευθύνθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία με το ερώτημα αν στη συγκεκριμένη υπερκατασκευή έχουν τοποθετηθεί αμυντικά συστήματα ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας. 


«H πρεσβεία δεν συνηθίζει να σχολιάζει θέματα ασφαλείας» ήταν η επίσημη απάντηση, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά αναφέρει.


Βεβαίως - συνέχιζε το ρεπορτάζ - θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάγια (επικοινωνιακή) πολιτική των ΗΠΑ ανά τον κόσμο είναι να αποφεύγουν να σχολιάζουν οποιοδήποτε ερώτημα ή πληροφορία, όσο απίθανα ή τραβηγμένα μπορεί να είναι. Έμπειρος διπλωμάτης είπε χαρακτηριστικά ότι το ίδιο θα απαντούσαν ακόμα και αν το ερώτημα ήταν π.χ. κατά πόσο το αυθαίρετο σχετιζόταν με... τον «πόλεμο των άστρων».Το ενδεχόμενο να έχει τοποθετηθεί κάποιας μορφής σύστημα αυτοπροστασίας θεωρούν, πάντως, απίθανο δύο καθ' ύλην αρμόδιες πηγές του ελληνικού Πενταγώνου οι οποίες καλού - καλού μας παρέπεμψαν στο υπουργείο Εξωτερικών... Αντίθετα, όπως προαναφέρθηκε, πηγή άλλου κρατικού φορέα εμφανίστηκε βέβαιη για τον σκοπό της υπερκατασκευής...>>, δηλαδή καποιο προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα...


Επανερχόμενοι στο σήμερα και σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel που αποκάλυψε ότι και από την πρεσβεία της Αθήνας γίνονταν υποκλοπές, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών γνωστές ως Special Collection Service (SCS) τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες τηςN SA , της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ευρώπη. Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η Αθήνα, όπου εκτός από τη μονάδα SCS υπάρχει σύμφωνα με το έγγραφο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Από τις 19 ευρωπαϊκές πόλεις, μόνο στην Αθήνα, στη Μόσχα και τη Βιέννη συναντώνται μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται μόνο μηχανήματα παρακολούθησης.


Οπως αναφέρεται πράκτορες των μονάδων SCS εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών τα οποία έχουν ειδική θωράκιση, αναφέρει το περιοδικό. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών. Συνήθως- αναφέρεται - τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές «τύπου Ποτέμκιν» για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Και με βάσει όλα αυτά έρχονται σήμερα ΤΑ ΝΕΑκαι γράφουν, δένοντας το ρεπορταζ τους του 2006 με τις τωρινές αποκαλύψεις : << Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτίριο, προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας>> : Ακριβώς αυτό που είχε ''εστιάσει'' και τότε ο φακός της εφημεριδας...


Πηγή:www.onalert.gr

Σχόλια