Έλευση Τιμίας Κάρας Αποστόλου Ανδρέου

24-10-2013













 Έλευση Τιμίας Κάρας Αποστόλου Ανδρέου 29 Οκτωβρίου μέχρι 05 Νοεμβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Στρόβολος - Λευκωσία.

 Για τέσσερις δεκαετίες η Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, παραμένει ασυντήρητη. Δεν είναι μόνο η κατοχή που επιβουλεύεται το μέλλον του ιστορικού και εκκλησιαστικού αυτού μνημείου, αλλά και ο χρόνος που περνά αμείλικτα, αφήνοντας χαραγμένα τα σημάδια του.

 Η Ιστορία της Μονής ξεκινά ήδη από το πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας κατέπλευσε για την αποστολική περιοδεία του στη Μικρά Ασία. Αφού ο Άγιος θεράπευσε θαυματουργικά τον τυφλό υιό του καραβοκύρη κοντά στις καρπασίτικες ακτές, ο ευεργετημένος πατέρας έσπευσε να αφιερώσει μικρό ναΐδριο, στον τόπο όπου κατόπιν οικοδομήθηκε το πρώτο Μοναστήρι (πριν ακόμα το 1100 μ.Χ.). Η Μονή, όπως είναι γνωστή σήμερα, οικοδομήθηκε το 1855 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1867.

 2013... 150 χρόνια μετά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εκφράζει έντονα την αγωνία του προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία:

 “Δεν ξέρει κανείς την ώρα και τη στιγμή που θα πέσει η καμάρα και αμέσως μετά θα καταρρεύσει και το ημιθόλιο του Ιερού”.

 Ο Ναός και τα κελιά του Μοναστηριού βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, όπως και όλα τα άλλα τουρκοκρατούμενα μνημεία. Ο κατακτητής, με σύμμαχο τον χρόνο, καταδικάζει σε ερήμωση εκείνα τα μνημεία. Η ανησυχία της Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου συμπυκνώνεται στα λόγια του Αρχιεπισκόπου:

 “Τόσο τα ελληνικά όσο και τα χριστιανικά μνημεία, θέλουν να τα εξαφανίσουν από το βορρά, ούτως ώστε να μη φαίνεται η έλευση απ’ εκεί Ελλήνων και Χριστιανών• στον τόπο όπου κατοικούν επί 3.500 χρόνια Ελληνες και επί 2.000χρόνια Χριστιανοί”.

 Η ελληνική και χριστιανική παρουσία στην Κύπρο δεν θα λήξει άδοξα και μοιραία. Το ιερό προσκύνημα του Απόστολου Ανδρέα πρέπει να συντηρηθεί. Η έλευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου συγκαλεί όλο το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου για να συμβάλει και ο καθένας μας στο έργο της συντήρησης της Μονής και κατ’ επέκταση της διαιώνισης της ελληνικής και χριστιανικής παρουσίας στα αλησμόνητα κατεχόμενα χώματά μας.

 Κι ο Άγιος δεν θα μείνει αδιάφορος για το ζήτημα αυτό. Με τις πρεσβείες του, θα υποσκελιστούν όλες οι δυσκολίες και θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής του.

 Πηγή:churchofcyprus.org.cy

Σχόλια