Εικόνες-σοκ από τη Λαμπεντούζα: «Απολυμαίνουν» με μάνικα τους μετανάστες

18-12-2013


















 Εντείνονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai και στο οποίο εικονίζονται εργαζόμενοι στα κέντρα προσωρινής κράτησης της νήσου Λαμπεντούζα, ενώ προχωρούν σε «απολύμανση» των μεταναστών με φάρμακο κατά της ψώρας.

Άνδρες και γυναίκες αναγκάζονται να υποβληθούν έχοντας προηγουμένως αναγκαστεί να γδυθούν στην διαδικασία, μπροστά σε άλλους μετανάστες. «Ψεκάζουν ανθρώπους χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό», αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι σοκαρισμένος από τις εικόνες αυτές. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Πρόκειται για συμπεριφορές απαράδεκτες, ασύλληπτες για μια δημοκρατική χώρα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε την διαδικασία ανάθεσης υπεργολαβιών στα κέντρα προσωρινής κράτησης. Επιβάλλεται, όμως, να βρεθούν οι υπεύθυνοι. . . όποιος έκανε λάθος, πρέπει να πληρώσει», είπε νωρίτερα η υπουργός αρμόδια για την Ένταξη των Μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε, η οποία κατάγεται από τη ΛΔ Κονγκό.

Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι τόνισε ότι «η Ιταλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη. Πολύ περισσότερο διότι οι πρακτικές αυτές εφαρμόστηκαν μετά τα τραγικά ναυάγια του περασμένου Οκτωβρίου, μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων».

Αλλά και η Καθολική Εκκλησία πήρε επίσημη θέση δια στόματος Φραντσέσκο Μοντενέγκρο, του επισκόπου του Ακράγαντα της Σικελίας και προέδρου της επιτροπής για θέματα μετανάστευσης της Συνέλευσης των Επισκόπων Ιταλίας: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους μετανάστες οι οποίοι μεταφέρονται στο κέντρο προσωρινής υποδοχής της Λαμπεντούζα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν άμεσα, όλες οι σχετικές ευθύνες», είπε.

Την κακομεταχείριση των μεταναστών που φτάνουν στη νήσο Λαμπεντούζα καταγγέλει, εξάλλου, σε έκθεσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά την αποκάλυψη του βίντεο από την ιταλική τηλεόραση. «Εδώ και χρόνια ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους από τη Λαμπεντούζα», δήλωσε ο αξιωματούχος της UNHCR Λόρενς Τζολς.
Η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών που είναι συνεχώς υπερπλήρες είναι «ανυπόφορη και έχει ως συνέπεια, παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής, η βοήθεια που παρέχεται να είναι πολύ χειρότερη των κατώτατων κριτηρίων», πρόσθεσε ο Τζολς.
Σύμφωνα με τη RAI, ένας μετανάστη που δεν κατονομάζεται καταγγέλλει ότι του συμπεριφέρονται «σαν ζώο», ενώ σημειώνει ότι κρατείται στο κέντρο επί 65 ημέρες. Η UNHCR ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφέρονται από το κέντρο υποδοχής σε διάστημα 48 ωρών.

Η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι από την πλευρά της σημείωσε ότι οι μετανάστες υποβάλλονται σε συμπεριφορές «που μοιάζουν με αυτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Η ίδια κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας για το γεγονός.

Πηγή:online-pressblog.blogspot.gr

Σχόλια