Παίρνουν πίσω την πρόταση για τις αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα

24-1-2014
















 Μπρος πίσω φαίνεται να πηγαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για το τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις. Μία μέρα μετά τις διαρροές ότι η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και... πρατήρια καυσίμων θα ισχύει στο μισό στις φορολογικές δηλώσεις που θα καταθέσουμε φέτος, που προκάλεσε αντιδράσεις, το υπουργείο φαίνεται να τα μαζεύει. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην "Καθημερινή" ότι η πρόταση παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Όπως σημείωνε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, ο τρόπος επιμερισμού των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη την υποβολή προτάσεων και το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η περιβόητη απόφαση εφόσον συναινέσει και το Μέγαρο Μαξίμου. Ενα από τα σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να εξαιρεθούν από το μέτρο οι συνταξιούχοι. Δηλαδή να μην είναι υποχρεωμένοι φέτος να συγκεντρώσουν αποδείξεις που ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος. Η εξαίρεσή τους θα αποφασισθεί στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο καταλήξει στο να μην ισχύουν όλες οι αποδείξεις παρά μόνο από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, κυρίως αυτές που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη διατήρηση του υφιστάμενου τρόπου συλλογής αποδείξεων, δηλαδή αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ωστόσο θα απαιτούνται λιγότερες αποδείξεις από ό,τι το 2013.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Σχόλια