Νέο φάρμακο επιτρέπει στους τυφλούς να αντιληφθούν το φως

21-2-2014















 Μια νέα χημική ουσία θα μπορεί να αποκαθιστά την ικανότητα του ματιού να αντιλαμβάνεται το φως έπειτα από την τύφλωση, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα... Η αντίδραση στο φως ρυθμίζεται από τα ραβδιοφόρα και κωνιοφόρα κύτταρα του ματιού, τα οποία όμως μπορεί να υποστούν βλάβες λόγω σοβαρής ασθένειας.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Neuron δείχνει ότι μια χημική ουσία μπορεί να βοηθήσει τα «υποστηρικτικά κύτταρα» του ματιού να αντιδρούν άμεσα στο φως. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι πρόκειται για μια καινοτομία στο χώρο της Ιατρικής που μπορεί να οδηγήσει σε νέες, πρωτοποριακές θεραπείες. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Το μάτι αποτελείται από διαφορετικά στρώματα, όπως τα λεγόμενα ραβδία και κωνία. Άλλα στρώματα διατηρούν τα ραβδία και τα κωνία ζωντανά και μεταφέρουν στον εγκέφαλο τα ηλεκτρικά σήματα που παράγουν οι φωτοϋποδοχείς.

 Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο τύπο νευρικών κυττάρων του ματιού που ονομάζονται γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς (RGC). Παρασκεύασαν μια ειδική χημική ουσία που μεταβάλλει το σχήμα τους έπειτα από την έκθεση στο φως. Αυτή η αλλαγή προκαλεί αλλαγές στη χημική σύσταση του κυττάρου και έχει σαν αποτέλεσμα να αποστέλλονται αποτελεσματικά τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η ένεση της χημικής ουσίας στα μάτια τυφλών ποντικιών αποκατέστησε έως ένα βαθμό την όραση. Δεν ήταν όμως σαφές πόσο καλά μπορούσαν να δουν. Η επίδραση ήταν παροδική, όμως τα ποντίκια μπορούσαν να αντιληφθούν το φως ακόμη και μία εβδομάδα μετά.

Οι ερευνητές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της νέας ανακάλυψης.

Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια