Σώθηκαν 750 φάλαινες από το ιαπωνικό κυνήγι

23-3-2014
















 Συνολικά 750 φάλαινες σώθηκαν από τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες κατά τη φετινή εκστρατεία της οικολογικής οργάνωσης Sea Shepherd (Θαλάσσιος Ποιμένας) στο Νότιο... Παγωμένο Ωκεανό, η οποία σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από βίαιες συγκρούσεις.

Μετά από 94 ημέρες στη θάλασσα, τα πλοία της οργάνωσης, το Bob Barker και το Steve Irwin, κατέπλευσαν το, Σάββατο, στο Ουέλινγκτον και το Χόμπαρτ της Νέας Ζηλανδίας, τερματίζοντας τη 10η εκστρατεία της οργάνωσης, η οποία είχε αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση,τρία σοβαρά επεισόδια έφεραν αντιμέτωπο το στόλο της Sea Shepherd με τους ιάπωνες φαλαινοθήρες.

«Παρόλο που οι λαθροθήρες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον αριθμό των φαλαινών που σκότωσαν αυτή τη σεζόν, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έφθασαν ούτε το ένα τέταρτο της ποσόστωσης που είχαν ορίσει», είπε ο πλοίαρχος του Bob Barker, ο Πέτερ Χάμαρστεντ.
«Εκτιμάμε ότι οι προσπάθειές μας έσωσαν περισσότερες από 750 φάλαινες», πρόσθεσε χωρίς να δικαιολογήσει τον υπολογισμό του. Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιευμάτων δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τα εν λόγω στοιχεία.

Επρόκειτο για την εκστρατεία της Sea Shepherd με τη μεγαλύτερη διάρκεια στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, όπου η οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει σώσει 4.500 φάλαινες κατά τα εννέα πρώτα χρόνια των εκστρατειών της.

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται από το 1994 στο «Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού», αλλά η Ιαπωνία επωφελείται από ένα κενό στο κείμενο του διεθνούς μορατόριουμ του 1986 και ισχυρίζεται πως μπορεί να κυνηγάει φάλαινες για επιστημονικόυς λόγους.

Ωστόσο το κρέας των φαλαινών καταλήγει στα ράφια των ιαπωνικών καταστημάτων, κάτι που η Ιαπωνία δεν κρύβει επικαλούμενη μια προγονική πολιτιστική παράδοση. Μόνο η Νορβηγία και η Ισλανδία συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς λόγους παρά το μορατόριουμ.

Η Αυστραλία έχει προσφύγει εναντίον της Ιαπωνίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του ανώτατου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ, το οποίο πρόκειται να αποφανθεί εντός του έτους.

Πηγή:naftemporiki.gr

Σχόλια