«Μας κορόϊδευαν» καταγγέλλουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά

31-3-2014

















 Έρχονται νέες αντιδράσεις στο κούρεμα των τιμών που πέρασε από τη Βουλή

της Άννης Καρολίδου


Ετοιμάζονται να αντιδράσουν με καταγγελτικό και έντονο τρόπο, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, στο κούρεμα των εγγυημένων τιμών, όπως τελικά πέρασε με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, από τη Βουλή.

«Μέχρι ένα 10λεπτο πριν να δοθεί το κείμενο, οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές θα έφθανε, το μέγιστο, στο 15% και θα ήταν οριζόντιο, δηλαδή για όλα τα πάρκα και ανεξαρτήτως του πότε κλείδωσαν ταρίφα. Τελικά, όπως διαπιστώθηκε, μας ενέπαιξαν, αφού στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά το κούρεμα φθάνει ως και το 34%, είναι δηλαδή υψηλότερο από το ποσοστό του 29,5% που πρότεινε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ»,
δήλωσε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά ( ΠΟΣΠΗΕΦ), Πέτρος Τσικούρας.

Η υπόθεση του κουρέματος των εγγυημένων τιμών, συζητείται από μήνες, όπως και αυτή της αύξησης του τέλους για τις ΑΠΕ, καθώς το σύστημα, έτσι όπως το έχει «ρυθμίσει» το ΥΠΕΚΑ, είναι προβληματικό και παράγει ελλείμματα. Ήταν δεδομένο ότι κάποια παρέμβαση θα επιχειρούσε η κυβέρνηση, αφού έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι της τρόικας, για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.

Αλλά, ο μη εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, τελικά καταλήγει και σε βάρος των καταναλωτών που θα πρέπει, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, να επιβαρυνθούν με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού τέλους, του ΕΤΜΕΑΡ. Πιο συγκεκριμένα και, μετά τον περιορισμό του κουρέματος στις τιμές που αφορούν τα φωτοβολταϊκά των αγροτών ( αυτοί είναι οι λιγότερο θιγόμενοι του new deal), μεσοσταθμικά το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται από αύριο κιόλας (1/1/2014), κατά τουλάχιστον 34%.

Έτσι, εκτιμούν ότι το έλλειμμα των ΑΠΕ θα μηδενιστεί το 2014, αν και οι φορείς των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι η μη άρση των στρεβλώσεων του όλου συστήματος, θα συνεχίσει να δημιουργεί ελλείμματα.

Πηγή: voria.gr

Σχόλια