Έρευνα σε 2.500 παιδιά για τον κίνδυνο των κινητών

23-5-2014
















 Μήπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets επηρεάζουν στην πράξη την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών που ακόμα...

αναπτύσσονται; Νέα Βρετανική έρευνα αναζητά απαντήσεις μέσα από τη μελέτη περισσότερων από 2.500 παιδιών, ηλικίας 11 έως 12 χρονών, που κάνουν μάθημα σε 160 Λύκεια των προαστίων στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, φέρνοντας στο «φως» την ακριβή επιρροή της τεχνολογίας στις δεξιότητες σκέψης, μνήμης και συγκέντρωσης των παιδιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά 11- 12 ετών που έχουν κινητό στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν το 70%, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 90% όσον αφορά την ηλικία των 14.

«Η επιστήμη μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει τη συσχέτιση της χρήσης κινητών και της έκθεσης σε ραδιοκύματα με τον καρκίνο του εγκεφάλου στους ενήλικες. Τουλάχιστον, όσον αφορά τα 10 χρόνια χρήσης τους», δηλώνει ο Paul Elliott, διευθυντής του Κέντρου για το Περιβάλλον και την Υγεία του Imperial College του Λονδίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τεχνολογίας στα παιδιά συνοδεύεται από λιγότερο σαφή στοιχεία, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος διπλασιάζεται, καθώς ο εγκέφαλός τους βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την έρευνα ως μια «υψίστης σημασίας» μελέτη και συμβουλεύει την περιορισμένη επικοινωνία των παιδιών κάτω των 16 ετών μέσω κινητού και την απαραίτητη χρήση των hands-free.

Με επικεφαλείς τους ειδικούς του Imperial College του Λονδίνου, παιδιά και γονείς θα απαντήσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των κινητών και των άλλων ασύρματων συσκευών, όπως είναι τα tablets. Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δεδομένα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας των οικογενειών, ώστε να επιβεβαιωθούν τα υπάρχοντα στοιχεία.

«Το γεγονός ότι τα κινητά βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής μας σαν μια νέα τεχνολογία, μετατρέπει τη μελέτη σε ακόμα πιο σημαντική. Τα αποδεικτικά στοιχεία που θα αναδειχθούν, θα ενημερώσουν γονείς και παιδιά, ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές και να αλλάξουν «πολιτική» μέσα στην οικογένεια», εξηγεί η δρ. Mirreille Toledano, επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή:flowmagazine.gr

Σχόλια