ΟΗΕ: Στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β' Παγκόσμιο οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες

20-6-2014
















 Για πρώτη φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός των εκτοπισμένων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους... σ' όλο τον κόσμο εξαιτίας συγκρούσεων και κρίσεων ξεπέρασε το όριο των 50 εκατομμυρίων, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι μισοί είναι παιδιά και πολλοί που παγιδεύθηκαν σε συγκρούσεις ή διώξεις τις οποίες οι παγκόσμιες δυνάμεις αποδείχθηκαν ανίκανες να προλάβουν ή να τερματίσουν, αναφέρει η Αρμοστεία στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις». «Είμαστε ήδη αντιμέτωποι μ' ένα κβαντικό άλμα, μια τεράστια αύξηση της καταναγκαστικής μετακίνησης ανθρώπων στον κόσμο μας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο συνολικός αριθμός των 51,2 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων αυξήθηκε κατά έξι εκατομμύρια σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ο αριθμός περιλαμβάνει 16,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και 33,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους μέσα στις χώρες τους, και 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους που ζητούν άσυλο και οι αιτήσεις τους εκκρεμούν. Οι Σύροι οι οποίοι διαφεύγουν από την κλιμακούμενη σύγκρουση, αποτέλεσαν πέρυσι τους περισσότερους από τα 2,5 εκατομμύρια των νέων προσφύγων, ανακοίνωσε η Αρμοστεία. Συνολικά σχεδόν 3 εκατομμύρια Σύριοι διέσχισαν τα σύνορα προς τις γειτονικές χώρες του Λιβάνου, της Τουρκίας, του Ιράκ και της Ιορδανίας, ενώ άλλα 6,5 εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι εντός των συνόρων της Συρίας.

«Βλέπουμε εδώ τα τεράστια κόστη από το μη τερματισμό του πολέμου, την αποτυχία να διευθετηθεί ή να προληφθεί η σύγκρουση», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Βλέπουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει παραλύσει σε πολλές κρίσιμες κρίσεις σε όλο τον κόσμο».

Συγκρούσεις που ξέσπασαν φέτος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ουκρανία και το Ιράκ διώχνουν περισσότερες οικογένειες από τα σπίτια τους, δήλωσε, διατυπώνοντας φόβους για μια μαζική έξοδο ιρακινών προσφύγων. «Έχουμε ένα πολλαπλασιασμό νέων κρίσεων και ταυτόχρονα παλιές κρίσεις που μοιάζει να μην τελειώνουν ποτέ», πρόσθεσε.

Αφγανοί, Σύριοι και Σομαλοί υπήκοοι αναλογούν στο 53% των 11,7 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσονται υπό την ευθύνη της Αρμοστείας. Πέντε εκατομμύρια Παλαιστινίους φροντίζει η αδελφή υπηρεσία UNRWA.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αντίθετα από το μύθο που τροφοδοτείται από μερικούς λαϊκιστές πολιτικούς στη Δύση ότι τα κράτη τους πλημμυρίζουν, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Συνήθως στη συζήτηση που διεξάγεται στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπάρχει αυτή η ιδέα ότι οι πρόσφυγες διαφεύγουν όλοι προς βορράν και πως ο στόχος δεν είναι ακριβώς να βρουν προστασία, αλλά να βρουν μια καλύτερη ζωή. «Η αλήθεια είναι ότι το 86% των προσφύγων στον κόσμο ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε.

Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με επικίνδυνα πλεούμενα για να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως μέσω Ιταλίας.

Η Ιταλία έχει μια αποστολή, με την ονομασία Mare Nostrum, η οποία έχει διασώσει ήδη φέτος περίπου 50.000 μετανάστες. Η Ιταλία θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα από την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη για τη διάσωση των μεταναστών, μια αποστολή η οποία κοστίζει στο Πολεμικό Ναυτικό της 9 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. «Είναι σημαντικό να έχουμε στο θέμα αυτό μια ευρωπαϊκή δέσμευση και να καταστήσουμε σαφές ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Η ΕΕ έχει εναρμονίσει το σύστημά της παροχής ασύλου, αλλά τα 27 κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφέρουν στο πώς διαχειρίζονται τους πρόσφυγες και επεξεργάζονται τις αιτήσεις τους, καθώς και όσον αφορά την αναλογία των αιτήσεων ασύλου που εγκρίνουν, πρόσθεσε. Τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία υπέβαλαν πέρυσι αιτήσεις για άσυλο σε 77 χώρες, έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 25.300, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. Τους βλέπουμε στις οδούς της Μεσογείου, τους βλέπουμε στην οδό της Καραϊβικής, στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, τους βλέπουμε στην αφγανική οδό προς το Ιράν, προς την Τουρκία, προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Τους βλέπουμε παντού».


 Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια